Heisa over gloednieuw openbaar toilet in Brugge

In Brugge is een nieuw openbaar toilet geplaatst in de Kuipersstraat, achter de Stadsschouwburg. Het ding is nog niet in werking, maar het leidt nu al tot heel wat ongenoegen. Nogal wat Bruggelingen nemen aanstoot aan het weinig aantrekkelijke uitzicht van het ding. Het stadsbestuur relativeert de kwestie.

"Een grap", "een gedrocht", "een pissodroom": de commentaar op de Facebookpagina "Je bent van Brugge als..." laat aan duidelijkheid niets te wensen over. "Ik zet mij al jaren in om iets te doen aan de problematiek van openbare toiletten, maar hier hebben ze echt een onding geplaatst", zegt gemeenteraadslid Jasper Pillen (Open VLD) aan onze redactie.

"In andere historische steden zijn openbare toiletten functioneel of mooi, maar dat soort container waar mensen open en bloot moeten staan plassen, kan toch écht niet. Waarom zo'n lelijk onding in onze stad, die toch werelderfgoed van de Unesco is?" Pillen vreest ervoor dat het stadsbestuur ook op andere plaatsen in Brugge gelijkaardige openbare toiletten gaat plaatsen. Hij geeft toe dat het openbare toilet met de beste bedoelingen is geplaatst.

Het Brugse stadsbestuur lijkt de kritiek niet te delen. "Over kleur of smaak valt niet te twisten", reageert schepen van Openbare Werken Philip Pierins (SP.A). "De kritiek heeft vooral te maken met esthetiek. Ik vind het een mooi en stijlvol geheel, bijna te vergelijken met een bushok."

Volgens Pierins heeft Open VLD de plannen mee goedgekeurd in de gemeenteraad en was ook de Unesco akkoord. Hij heeft naar eigen zeggen veel positieve reacties uit de buurt gekregen. "Vergeet niet dat de buurt veel last van wildplassen had. Het maakt niet uit of de kat wit of zwart is, als hij maar muizen vangt."

Meest gelezen