Huisdieren kampen met obesitas, zo houdt u ze gezond

Huisdieren zijn steeds meer obees. Dat zeggen experten dierenvoeding. Meer dan een derde van de honden en een kwart van de katten zou lijden aan overgewicht. Drie experten dierenvoeding geven tips om extra kilo's te vermijden.

 Een derde van de honden en een kwart van de katten in ons land zouden met overgewicht kampen. Met die cijfers kwam de Franstalige krant La Dernière Heure gisteren. Myriam Hesta (UGent) en Philippe Bossaert (UAntwerpen), docenten Diergeneeskunde, denken dat de cijfers in werkelijkheid zelfs nog hoger liggen. "In de Verenigde Staten heeft de helft van de honden en katten overgewicht, blijkt uit de meest recente cijfers", aldus Hesta.

Welvaartsziektes

Maar obesitas blijkt niet onschuldig. De dieren lopen meer risico op diabetes, gewichtsoverbelasting en infecties. "Het ondermijnt hun gezondheid", legt Bossaert uit.

Ook Christine Halsberghe, dierenarts in Kortrijk en gespecialiseerd in kleine huisdieren, ziet in haar praktijk vaak dieren met een paar kilo te veel. Dat heeft volgens haar verschillende verklaringen. "Heel wat dieren zijn gesteriliseerd of gecastreerd, wat hun hele metabolisme verandert. Vaak hebben ze ook meer de neiging om te eten." Volgens Myriam Hesta verlaagt een sterilisatie de energiebehoefte met zo'n 30%.

Sommige rassen zijn gevoeliger dan andere. "Een labrador of een Britse korthaar zal sneller kilo's bijkomen, een windhond of een oosterse kat blijft makkelijker op gewicht", legt Hesta uit.

Maar ook de liefde van de eigenaars leidt vaak tot overgewicht bij de dieren. "Honden komen bedelen aan tafel, katten zitten constant rond je benen. Vaak willen ze gewoon aandacht, maar mensen geven al te snel wat brokjes."

Zoet uit de supermarkt

Supermarkten verkopen allerlei snacks, die op het eerste zicht gezond lijken. Halsberghe geeft het voorbeeld van een been om de tanden mee te poetsen. "Honden slokken dat vaak meteen binnen, waardoor het been weinig werking heeft." Maar de hond krijgt wel meteen veel calorieën binnen. "Al kan je de schuld van obesitas bij mensen ook niet leggen bij de verkopers van boter", vindt Bossaert. "Baasjes kiezen nog altijd zelf wat ze kopen."

Tips om overgewicht te vermijden

  • Zorg ervoor dat de activiteit gestimuleerd wordt, bijvoorbeeld met voederballen. "Je kan die ook zelf maken voor katten met wc-rolletjes bijvoorbeeld", legt Hesta uit. "Ze moeten de bal bewegen om er korrels uit te krijgen. Zo moeten ze werken voor hun eten."
  • Een vezelrijk dieet zorgt ervoor dat je huisdier minder calorieën binnenkrijgt, maar wél sneller verzadigd is. Dan gaat het ook minder snel bedelen.
  • Wilt u toch een koekje geven, deel het dan in vier stukjes. Dan is de hond een paar keer beloond, maar wel telkens met één stukje.
  • In gezinnen wordt vaak niet gecommuniceerd over wie de hond al een snack gaf. Probeer het eten voor één dag aan de kant te leggen. Zo weet iedereen in het gezin hoeveel de hond al naar binnen speelde.
  • Denk eraan dat een stukje kaas niet hetzelfde is voor mens en dier. "Een stukje kaas voor de hond, is alsof wij er drie of vier zouden eten", zegt Halsberghe. "Een caloriebom!"

Slechts een kwart van de honden die iets onderneemt tegen obesitas, zal ook effectief verlost worden van de kwaal volgens Bossaert. Ook Halsberghe erkent dat diëten levenslang kan duren. "Eerst is er vaak een strikt dieet om de eerste kilo's te verliezen, daarna een onderhoudsdieet om niet in slechte gewoontes te vervallen."

Meest gelezen