Obama plant sancties tegen Rusland voor hacking

Het kabinet van president Barack Obama zal een van de komende dagen bekendmaken welke sancties het aan Rusland zal opleggen voor het hacken van de Democratische computersystemen én voor het lekken van informatie "in een poging om de president-elect Donald Trump en andere kandidaten te helpen". Dat berichten de Amerikaanse media op basis van bronnen uit de administratie. Moskou reageert ontstemd.

Welke maatregelen de Verenigde Staten precies zal nemen tegen de Russen is nog niet duidelijk, maar functionarissen uit het kabinet van Obama spreken over gerichte economische sancties, restricties voor Russische diplomaten of over het lekken van gevoelige informatie.

Wat het kabinet wel al heeft benadrukt, is dat het in geen geval een cyberoorlog met Rusland wil ontketenen. Maatregelen zoals een inmenging in de Russische internetcommunicatie behoren dus niet tot de mogelijkheden. Volgens de Amerikaanse functionarissen zou Obama de sancties vandaag al bekendmaken. Volgens de Washington Post zal de aankondiging pas later komen.

Rusland kijkt naar Trump

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat eventuele nieuwe sancties de relaties tussen Moskou en Washington kunnen bemoeilijken, maar wijst er ook op dat de volgende Amerikaanse president Donald Trump sancties ook weer kan intrekken.

Rusland heeft al verschillende keren ontkend dat het in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november de Democratische computersystemen zou hebben gehackt. Volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten zouden de Russische hackers informatie gestolen hebben uit Democratische computers en zouden ze die online hebben geplaatst om Trump te helpen om de verkiezingen te winnen. Klokkenluiderwebsite Wikileaks publiceerde namelijk gelekte e-mails van de partijleiding van de Democraten en zou die e-mails via Rusland hebben verkregen.

Donald Trump zelf insinueerde dat hij vindt dat er geen maatregelen tegen Rusland moeten worden genomen. "Ik denk dat we verder moeten gaan met ons leven", zei hij. "Computers hebben ons leven veel te ingewikkeld gemaakt." Het valt dus af te wachten wat de aankomende president met de eventuele sancties zal doen als hij op 20 januari het presidentschap overneemt van Obama.

Meest gelezen