Ouders laten kind 15 uur in pyjama op balkon staan

Een koppel uit de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node is opgepakt, omdat het zijn 6-jarig zoontje als straf 15 uur lang in zijn pyjama op het balkon liet staan. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is door het parket bevestigd aan onze redactie. De jongen ligt op intensieve zorg en verkeert in kritieke toestand. Ook zijn tweelingzusje is opgenomen in het ziekenhuis met tekenen van mishandeling. De moeder en stiefvader riskeren een zware celstraf.

De 6-jarige jongen moest van 5 uur 's ochtends tot 20 uur 's avonds in de vrieskou op het balkon staan, omdat hij zelf eten had gezocht in de keuken. Toen hij rond 20 uur het bewustzijn verloor, werd hij naar binnen gehaald.

De hulpdiensten kwamen na een oproep van het koppel ter plaatse. De jongen vecht in het ziekenhuis nog steeds voor zijn leven. Ook zijn tweelingzusje is opgenomen in het ziekenhuis met tekenen van mishandeling en uithongering. Zij is er iets beter aan toe, maar heeft ook verzorging nodig.

De moeder en stiefvader zijn door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld van het folteren van minderjarigen door hun ouders of een persoon die gezag over hen heeft. Op dat misdrijf staan celstraffen van 20 tot 30 jaar. De rechtbank kan lagere straffen uitspreken als ze rekening houdt met verzachtende omstandigheden. Het Brusselse parket overweegt ook om aan de jeugdrechter te vragen beide ouders uit het ouderlijk gezag te ontzetten. Beide ouders schijnen zich volgens het parket geen rekenschap te geven van de ernst van de feiten.

De kinderen zijn onder toezicht van de jeugdrechter geplaatst. 

Meest gelezen