Sinds middernacht moeten de wapens in Syrië zwijgen

Om middernacht lokale tijd (23 uur Belgische tijd) is in Syrië een staakt-het-vuren ingegaan. Dat staakt-het-vuren werd vanmiddag aangekondigd door de Russische president Vladimir Poetin. Het akkoord geldt voor het hele Syrische grondgebied, behalve voor de operaties tegen terreurgroep IS en Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige al-Nusra.

Poetin voegde eraan toe dat Rusland zijn militaire aanwezigheid in Syrië terugschroeft. Het nieuws over het bestand werd bevestigd door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu en door het Syrische leger.

Volgens Damascus geldt het bestand niet voor de terreurgroepen IS en Jabhat Fateh al-Sham (het voormalige al-Nusra, nvdr.) en alle bewegingen die er banden mee hebben. Volgens Moskou geldt het bestand voor 62.000 strijders van de oppositie. Een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger bevestigde dat ook hij het akkoord voor een staakt-het-vuren heeft aanvaard.

Rusland en Turkije gaan het staakt-het-vuren samen opvolgen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei dat de regering van de volgende Amerikaanse president Donald Trump welkom is om het vredesproces te vervoegen.

Het staakt-het-vuren kwam er op initiatief van Rusland, Turkije en Iran. Rusland staat borg voor de Syrische regering, Turkije voor de rebellengroepen, en Iran voor zowel de Syrische regering als voor de sjiitische milities die aan de zijde van het Syrische leger vechten.

Volgende maand starten er vredesonderhandelingen in de Kazachse hoofdstad Astana.

Meest gelezen