Verkoop elektrische auto's met bijna de helft gestegen

De verkoop van elektrische auto's is dit jaar met bijna de helft gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de autosectorfederatie Febiac. Nog spectaculairder steeg de verkoop van hybride voertuigen. Die steeg met maar liefst 75 procent.

De eerste 11 maanden van 2016 werden er in ons land 1.841 elektrische auto's in het verkeer gebracht, schrijft Het Belang van Limburg. Dat is maar liefst 45 procent meer dan in 2015. De meest verkochte merken zijn Tesla en Nissan. Zij zijn samen goed voor meer dan de helft van de elektrische autoverkoop.

De stijging van de verkoop heeft vooral te maken met de premie die de Vlaamse overheid sinds 1 januari van dit jaar toekent aan kopers van een elektrische auto. Tot op heden was de aankoop van een elektrische auto vooral interessant voor vennootschappen, maar door de premie hebben ook heel wat particulieren zich een elektrische auto aangeschaft. Uit cijfers van het Vlaams Energieagentschap bleek eerder dit jaar al dat de stijging van de verkoop van elektrische auto's zelfs nagenoeg volledig voor rekening is van particulieren.

Hybride wagens

Het voorbije jaar is ook de verkoop van hybrideauto's - die zowel door een benzine- als door een elektromotor worden aangedreven - spectaculair gestegen. In de eerste elf maanden van dit jaar werden er maar liefst 75 procent meer hybride auto's aan de man gebracht dan in 2015. In 2016 werden er zo'n 15.405 verkocht.

Hybride auto's zijn intussen al meer dan 10 jaar in verkoop in België. Dat is dubbel zolang als de elektrische auto. Bij lage snelheden rijdt een hybride auto volledig elektrisch, zonder brandstof. Tijdens het remmen recupereren de wagens ook energie.

Meest gelezen