VS kondigt sancties aan tegen Rusland vanwege hacking

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een reeks sancties aangekondigd tegen Rusland als reactie op de veronderstelde Russische hacking tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zo worden 35 Russische diplomaten het land uitgezet.

Het Witte Huis en de Amerikaanse inlichtingendiensen zijn ervan overtuigd dat Rusland verantwoordelijk is voor het hacken van de computers van de Democratische partij en van andere politieke organisaties tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne. Rusland zou zo geprobeerd hebben om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden en de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump aan de overwinning te helpen. De FBI heeft overigens vandaag zijn rapport over de kwestie gepubliceerd.

Sancties

De sancties die de VS nu neemt zijn gericht tegen zowel Russische instellingen als Russische individuen.  Zo komen er sancties tegen de Russische inlichtingendienst FSB en de militaire inlichtingendienst GRU, tegen vier hooggeplaatste officieren van de GRU en tegen drie bedrijven die ondersteuning zouden hebben geboden aan de cyberoperaties van de GRU.

Daarnaast heeft president Obama aangekondigd dat 35 Russische diplomaten uit de ambassade in Washington en uit het consulaat in San Francisco worden gezet. Ze krijgen samen met hun families 72 uur de tijd om de VS te verlaten. De diplomaten worden personae non gratae genoemd vanwege het handelen "op een manier die in strijd is met hun diplomatieke status". Twee vestigingen van Russische diplomaten, die in de staten New York en Maryland, worden vanaf vrijdagochtend (lokale tijd) ook meteen vergrendeld. De vestigingen worden volgens de VS door het Russisch personeel gebruikt voor "inlichtingen-gerelateerde doeleinden".

"Herhaaldelijke waarschuwingen"

Obama benadrukt dat er nog meer sancties zullen volgen, al zal hij ze niet allemaal bekendmaken. Hij zei verder dat "alle Amerikanen gealarmeerd moeten zijn door de Russische acties". Nog volgens de Amerikaanse president komen de sancties er na "herhaaldelijke vertrouwelijke en publieke waarschuwingen" aan de Russische regering. Ze zijn een "noodzakelijk en gepast" antwoord op pogingen van Rusland "om de Amerikaanse belangen te schaden, in schending van de geldende internationale gedragsnormen".

lees verder onder de afbeelding

Reacties Rusland

De woordvoerder van het Kremlin stelde in een reactie op de sancties dat Rusland "adequaat" zal reageren. Het Kremlin "betreurt" verder de "ongefundeerde" sancties en verwerpt de beschuldigingen, aldus Dmitri Peskov. De sancties tonen verder de "onvoorspelbare en agressieve buitenlandse politiek van Obama" aan. "Met dergelijke stappen van een regering die nog maar drie weken te gaan heeft, wil men maar twee dingen bereiken: de relatie tussen Rusland en de VS -die toch al op een dieptepunt is- verder beschadigen en schade toebrengen aan de buitenlandse politiek van de volgende regering, die van de Amerikaanse president-elect Donald Trump."

Op het Twitteraccount van de Russische ambassade in het Verenigd Koninkrijk verscheen dan weer onderstaande (opmerkelijke) tweet.

lees verder onder de afbeelding

Donald Trump

Het is nu nog wachten op een reactie van de Amerikaanse president-elect Donald Trump. Wanneer hij op 20 januari zijn intrek neemt in het Witte Huis, kan hij de sancties terugdraaien. Trump heeft er in het verleden al openlijk aan getwijfeld of de Russen wel achter de hacking zaten. Afgelopen woensdag zei hij ook nog -in een reactie op het nieuws dat de VS sancties zou uitvaardigen- dat de Amerikanen "verder moeten gaan met hun leven". Vermoed wordt dat Trump het als president niet zo hard wil spelen met het Kremlin. Maar als hij de sancties van de VS terugdraait, gaat hij natuurlijk wel in tegen zijn eigen inlichtingendiensten.

Een Republikein die wel al heeft gereageerd is Paul Ryan. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden vindt dat de sancties van de regering-Obama "te laat" zijn. Rusland heeft namelijk al vaak geprobeerd om de belangen van de VS te ondermijnen. "Maar ook al komt de actie van de regering te laat, het is wel een gepaste manier om de acht jaar van mislukt beleid inzake Rusland te beëindigen."

De hackingaffaire

Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne werden de systemen van de Democratische partij gehackt waardoor duizenden e-mails publiek werden gemaakt die de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton in een slecht daglicht stelden. In de VS gingen ten slotte steeds meer mensen met een beschuldigende vinger naar Moskou wijzen voor de hacking. Rusland heeft de beschuldigingen zelf altijd als "absurd" afgedaan.