Welk beeld van 2016 zal u het meest bijblijven?

Wat is voor u het beeld van 2016? Onze redactie selecteerde alvast 20 krachtige beelden waaruit u kan kiezen. Stemmen kan onderaan via het stemformulier. Op 1 januari maken we omstreeks 12 uur de resultaten bekend.

Het stemformulier laadt door een technisch probleem niet in onze app, u kunt het formulier bekijken op de mobiele of de desktop site.

FOTO 1. Zwarte vrouw komt op tegen politiegeweld VS

Een zwarte vrouw in een opwaaiende zomerjurk, midden op straat. Deemoedig staart ze voor zich uit terwijl 2 zwaarbewapende agenten op haar toestappen om haar daar weg te halen. Spontaan lijkt ze hen haar polsen aan te bieden, wachtend op de boeien. Dit krachtige beeld werd in juli op foto vastgelegd tijdens protesten tegen politiegeweld in de VS. Het contrast tussen de ogenschijnlijk vredevolle en kwetsbare vrouw in een luchtige zomerjurk en de agenten in quasi-oorlogsuitrusting is huizenhoog en was daardoor volgens velen een perfect symbool voor het overdadige politiegeweld waarmee veel (zwarte) burgers in de VS te maken krijgen.

FOTO 1. Zwarte vrouw komt op tegen politiegeweld VS

Een zwarte vrouw in een opwaaiende zomerjurk, midden op straat. Deemoedig staart ze voor zich uit terwijl 2 zwaarbewapende agenten op haar toestappen om haar daar weg te halen. Spontaan lijkt ze hen haar polsen aan te bieden, wachtend op de boeien. Dit krachtige beeld werd in juli op foto vastgelegd tijdens protesten tegen politiegeweld in de VS. Het contrast tussen de ogenschijnlijk vredevolle en kwetsbare vrouw in een luchtige zomerjurk en de agenten in quasi-oorlogsuitrusting is huizenhoog en was daardoor volgens velen een perfect symbool voor het overdadige politiegeweld waarmee veel (zwarte) burgers in de VS te maken krijgen.

MAX BECHERER2016

FOTO 2. Troost na Orlando-bloedbad

Bij een schietpartij in een holebi-nachtclub in Orlando, Florida, worden 49 mensen gedood. Het is de dodelijkste aanslag in de VS sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001. De moordpartij joeg een schok door Amerika en door de hele wereld, zeker omdat de groep die geviseerd werd uit holebi’s bestond.

FOTO 2. Troost na Orlando-bloedbad

Bij een schietpartij in een holebi-nachtclub in Orlando, Florida, worden 49 mensen gedood. Het is de dodelijkste aanslag in de VS sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001. De moordpartij joeg een schok door Amerika en door de hele wereld, zeker omdat de groep die geviseerd werd uit holebi’s bestond.

2016 Getty Images

FOTO 3. Je suis Bruxelles

Meteen na de aanslagen van 22 maart verschenen er op het Brusselse Beursplein verschillende krijttekeningen van hoop. Van daaruit groeide het Beursplein al snel uit tot een grote herdenkingsplaats. Het kleurrijke oppervlak met bloemen, vlaggen, kaarsen en tekeningen breidde zich elke dag uit. Er werd gezongen, mensen knuffelden en zochten troost en steun bij elkaar. Het antwoord van Brussel tegen het terrorisme.

FOTO 3. Je suis Bruxelles

Meteen na de aanslagen van 22 maart verschenen er op het Brusselse Beursplein verschillende krijttekeningen van hoop. Van daaruit groeide het Beursplein al snel uit tot een grote herdenkingsplaats. Het kleurrijke oppervlak met bloemen, vlaggen, kaarsen en tekeningen breidde zich elke dag uit. Er werd gezongen, mensen knuffelden en zochten troost en steun bij elkaar. Het antwoord van Brussel tegen het terrorisme.

2016 Getty Images

FOTO 4. El Chapo in de boeien

In Mexico wordt op 8 januari de beruchte misdadiger Joaquin "El Chapo" Guzman door de politie opgepakt. Zeven maanden geleden was hij via een tunnel uit een sterk beveiligde gevangenis ontsnapt. El Chapo is de leider van het gevreesde Sinaloa-kartel, een van de grootste drugsbendes in Mexico.

FOTO 4. El Chapo in de boeien

In Mexico wordt op 8 januari de beruchte misdadiger Joaquin "El Chapo" Guzman door de politie opgepakt. Zeven maanden geleden was hij via een tunnel uit een sterk beveiligde gevangenis ontsnapt. El Chapo is de leider van het gevreesde Sinaloa-kartel, een van de grootste drugsbendes in Mexico.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

FOTO 5. Nigel Farage euforisch

Nigel Farage, leider van de eurosceptische partij UKIP en aanvoerder van het Leave-kamp in het referendum over de brexit, eiste op 24 juni de overwinning op: de Britten hadden voor een brexit gestemd. "Dat 23 juni onze Onafhankelijkheidsdag moge worden", besloot een euforische Farage.

FOTO 5. Nigel Farage euforisch

Nigel Farage, leider van de eurosceptische partij UKIP en aanvoerder van het Leave-kamp in het referendum over de brexit, eiste op 24 juni de overwinning op: de Britten hadden voor een brexit gestemd. "Dat 23 juni onze Onafhankelijkheidsdag moge worden", besloot een euforische Farage.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

FOTO 6. De ravage in Nice

14 juli 2016. Een vrachtwagen rijdt in op een mensenmassa op de beroemde Promenade des Anglais in Nice. Heel wat mensen waren daar gekomen om samen naar het vuurwerk te kijken ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag. De dader werd doodgeschoten door de politie maar maakte met zijn moordende tocht meer dan 80 doden.

FOTO 6. De ravage in Nice

14 juli 2016. Een vrachtwagen rijdt in op een mensenmassa op de beroemde Promenade des Anglais in Nice. Heel wat mensen waren daar gekomen om samen naar het vuurwerk te kijken ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag. De dader werd doodgeschoten door de politie maar maakte met zijn moordende tocht meer dan 80 doden.

FOTO 7. Tranen bij Obama

Tijdens zijn presidentschap moest Barack Obama herhaaldelijk families van slachtoffers van wapengeweld troosten. Tijdens een pleidooi voor strengere wapenregels werd het hem zelf even te veel. De tranen rolden over zijn wangen toen hij het over de verschillende jonge scholieren had die de voorbije jaren het slachtoffer waren geworden van schietpartijen op scholen. Zo geëmotioneerd zagen we Obama, een redenaar die vooral probeert te overtuigen met argumenten, maar zelden.

FOTO 7. Tranen bij Obama

Tijdens zijn presidentschap moest Barack Obama herhaaldelijk families van slachtoffers van wapengeweld troosten. Tijdens een pleidooi voor strengere wapenregels werd het hem zelf even te veel. De tranen rolden over zijn wangen toen hij het over de verschillende jonge scholieren had die de voorbije jaren het slachtoffer waren geworden van schietpartijen op scholen. Zo geëmotioneerd zagen we Obama, een redenaar die vooral probeert te overtuigen met argumenten, maar zelden.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

FOTO 8. Omran, het gezicht van de oorlog in Syrië

2015 was het jaar van Aylan, 2016 dat van Omran. Terwijl Aylan het symbool werd van de vluchtelingencrisis, werd Omran dat van de aanhoudende oorlog in Aleppo. Het 5-jarige jongetje werd na een luchtbombardement vanonder het puin gered. Eenmaal in de ambulance zat hij er in shock bij. De gruwel in Syrië kreeg plots een gezicht.

FOTO 8. Omran, het gezicht van de oorlog in Syrië

2015 was het jaar van Aylan, 2016 dat van Omran. Terwijl Aylan het symbool werd van de vluchtelingencrisis, werd Omran dat van de aanhoudende oorlog in Aleppo. Het 5-jarige jongetje werd na een luchtbombardement vanonder het puin gered. Eenmaal in de ambulance zat hij er in shock bij. De gruwel in Syrië kreeg plots een gezicht.

2016 Anadolu Agency

FOTO 9. De babypanda van Pairi Daiza

Dierenpark Pairi Daiza werd dit jaar een reuzenpanda rijker. Moeder Hao Hao nam haar moederrol meteen goed op. Zo nam ze het “klein roos worstje” meteen in de mond, zoals het hoort. De geboorte was uniek, want een zwangere panda is geen vanzelfsprekendheid. De reuzenpanda wordt namelijk niet alleen door de mens maar ook door zichzelf.

FOTO 9. De babypanda van Pairi Daiza

Dierenpark Pairi Daiza werd dit jaar een reuzenpanda rijker. Moeder Hao Hao nam haar moederrol meteen goed op. Zo nam ze het “klein roos worstje” meteen in de mond, zoals het hoort. De geboorte was uniek, want een zwangere panda is geen vanzelfsprekendheid. De reuzenpanda wordt namelijk niet alleen door de mens maar ook door zichzelf bedreigd.

FOTO 10. Prins Laurent op nationale feestdag

Op 21 juli, onze nationale feestdag, heeft koning Filip samen met zijn gezin het defilé bijgewoond. Van de andere leden van de koninklijke familie tekende alleen prins Laurent present. Opmerkelijk, want zo kwam hij helemaal alleen op de prinselijke tribune te zitten.

FOTO 10. Prins Laurent op nationale feestdag

Op 21 juli, onze nationale feestdag, heeft koning Filip samen met zijn gezin het defilé bijgewoond. Van de andere leden van de koninklijke familie tekende alleen prins Laurent present. Opmerkelijk, want zo kwam hij helemaal alleen op de prinselijke tribune te zitten.

FOTO 11. Turken keren zich bij coup tegen soldaten

In de nacht van 15 op 16 juli wordt er een poging tot staatsgreep ondernomen in Turkije. De Turkse president Tayyip Erdogan riep diezelfde nacht zijn volk op om op straat te komen en zich tegen de coupplegers te keren. Op de foto is te zien hoe een Turkse soldaat die meedeed in de coup hardhandig wordt aangepakt. Verschillende gearresteerde soldaten zullen later getuigen dat ze niet wisten dat ze aan een coup deelnamen. “We voerden gewoon onze orders uit", klonk het. "We dachten eerst dat het om een oefening ging, maar toen we burgers zagen op straat kwamen en de tanks aanvielen, wisten we dat het een putsch was."

FOTO 11. Turken keren zich bij coup tegen soldaten

In de nacht van 15 op 16 juli wordt er een poging tot staatsgreep ondernomen in Turkije. De Turkse president Tayyip Erdogan riep diezelfde nacht zijn volk op om op straat te komen en zich tegen de coupplegers te keren. Op de foto is te zien hoe een Turkse soldaat die meedeed in de coup hardhandig wordt aangepakt. Verschillende gearresteerde soldaten zullen later getuigen dat ze niet wisten dat ze aan een coup deelnamen. “We voerden gewoon onze orders uit", klonk het. "We dachten eerst dat het om een oefening ging, maar toen we burgers zagen die op straat kwamen en de tanks aanvielen, wisten we dat het een putsch was."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

FOTO 12. Slachtoffer bij aanslag op luchthaven van Zaventem

Kort na de aanslag op de luchthaven van Zaventem, ging deze foto de wereld rond. De Indiase stewardess Nadia Chaphekar (rechts op de foto) snapt waarom. “Op de een of andere manier is het de enige foto die alles samenvat: de omstandigheden, de paniek en het trauma.” De foto bereikte ten slotte ook haar familie. “Mijn man vertelde me later dat hij door het zien van de foto wist dat ik veilig was.”

FOTO 12. Slachtoffers bij aanslag op luchthaven van Zaventem

Kort na de aanslag op de luchthaven van Zaventem, ging deze foto de wereld rond. De Indiase stewardess Nadia Chaphekar (rechts op de foto) snapt waarom. “Op de een of andere manier is het de enige foto die alles samenvat: de omstandigheden, de paniek en het trauma.” De foto bereikte ten slotte ook haar familie. “Mijn man vertelde me later dat hij door het zien van de foto wist dat ik veilig was.”

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

FOTO 13. Paus bezoekt Amatrice na aardbeving

Het Italiaanse bergdorpje Amatrice is een van de gebieden die verwoest achterblijven na een aardbeving in augustus. De meeste gebouwen zijn verwoest of zo zwaar beschadigd dat het te gevaarlijk is om erin te wonen. De paus bracht er eind augustus in zijn eentje een verrassingsbezoek. Door in zijn eentje te gaan wilde hij dicht bij de mensen zijn.

FOTO 13. Paus bezoekt Amatrice na aardbeving

Het Italiaanse bergdorpje Amatrice is een van de gebieden die verwoest achterblijven na een aardbeving in augustus. De meeste gebouwen zijn verwoest of zo zwaar beschadigd dat het te gevaarlijk is om erin te wonen. De paus bracht er eind augustus in zijn eentje een verrassingsbezoek. Door in zijn eentje te gaan wilde hij dicht bij de mensen zijn.

FOTO 14. Kris Peeters verlaat onderhandelingen

Crisissfeer in de Wetstraat, begin oktober. CD&V-vicepremier Kris Peeters verliet het overleg over de begroting en de bijkomende structurele hervormingen. Aanvankelijk zei hij dat hij later op de avond zou terugkeren, maar dat deed hij niet. De federale beleidsverklaring in de Kamer, die gepland stond voor de dag erna, werd uitgesteld.

FOTO 14. Kris Peeters verlaat onderhandelingen

Crisissfeer in de Wetstraat, begin oktober. CD&V-vicepremier Kris Peeters verliet het overleg over de begroting en de bijkomende structurele hervormingen. Aanvankelijk zei hij dat hij later op de avond zou terugkeren, maar dat deed hij niet. De federale beleidsverklaring in de Kamer, die gepland stond voor de dag erna, werd uitgesteld.

FOTO 15. Gouden Greg Van Avermaet

Op de eerste dag van de Olympische Spelen pakte Greg Van Avermaet goud. Na een heroïsche wegrit op een loodzwaar parcours, bezorgde hij ons land zo de eerste medaille.

FOTO 15. Gouden Greg Van Avermaet

Op de eerste dag van de Olympische Spelen pakte Greg Van Avermaet goud. Na een heroïsche wegrit op een loodzwaar parcours, bezorgde hij ons land zo de eerste medaille.

Copyright [c] 2014 Xinhua News Agency All Right Reserved

FOTO 16. Koningin van de zevenkamp Nafi Thiam

De 21-jarige Nafi Thiam kroonde zich op de Olympische Spelen tot de koningin van de zevenkamp en bezorgde België zo een tweede gouden medaille in Rio. Ze verbaasde vriend en vijand, maar ook zichzelf door de zevenkamp te winnen.

FOTO 16. Koningin van de zevenkamp Nafi Thiam

De 21-jarige Nafi Thiam kroonde zich op de Olympische Spelen tot de koningin van de zevenkamp en bezorgde België zo een tweede gouden medaille in Rio. Ze verbaasde vriend en vijand, maar ook zichzelf door de zevenkamp te winnen.

FOTO 17. Ravage na aanslag op kerstmarkt Berlijn

Op 19 december beleeft Berlijn “zijn" Nice. Een vrachtwagen rijdt er in op een kerstmarkt. Meteen zijn er veel redenen om te denken aan een aanslag. Twaalf mensen lieten daarbij het leven. Twaalf mensen die uitkeken naar Kerstmis en plannen maakten voor de feestdagen. Duitsland is in zijn hart getroffen.

FOTO 17. Ravage na aanslag op kerstmarkt Berlijn

Op 19 december beleeft Berlijn “zijn" Nice. Een vrachtwagen rijdt er in op een kerstmarkt. Meteen zijn er veel redenen om te denken aan een aanslag. Twaalf mensen lieten daarbij het leven. Twaalf mensen die uitkeken naar Kerstmis en plannen maakten voor de feestdagen. Duitsland is in zijn hart getroffen.

This content is subject to copyright.

FOTO 18. Hillary Clinton geeft nederlaag toe

Nadat bekend was geraakt dat ze het Witte Huis niet had binnengehaald, bleef het urenlang stil rond Hillary Clinton. Uiteindelijk verschijnt ze toch ten tonele, gesteund door haar familie. Ze geeft toe dat de nederlaag pijnlijk is en dat dat nog lang zo zal zijn. Ten slotte richt ze zich tot alle meisjes en vrouwen. Ze geeft hen de boodschap hun dromen na te streven.

FOTO 18. Hillary Clinton geeft nederlaag toe

Nadat bekend was geraakt dat ze het Witte Huis niet had binnengehaald, bleef het urenlang stil rond Hillary Clinton. Uiteindelijk verschijnt ze toch ten tonele, gesteund door haar familie. Ze geeft toe dat de nederlaag pijnlijk is en dat dat nog lang zo zal zijn. Ten slotte richt ze zich tot alle meisjes en vrouwen. Ze geeft hen de boodschap hun dromen na te streven.

AFP or licensors

FOTO 19. Russische ambassadeur wordt in bijzijn van journalisten vermoord

In de Turkse hoofdstad Ankara werd de Russische ambassadeur Andrei Karlov doodgeschoten. Hij werd onder vuur genomen toen hij een toespraak wou geven in een kunstgalerij. Na het neerschieten van de ambassadeur bleef de dader slogans roepen waarin hij verwees naar de burgeroorlog in Syrië . De hele aanval werd op beeld vastgelegd. Tijdens de toespraak van Karlov waren er namelijk verschillende journalisten aanwezig.

FOTO 19. Russische ambassadeur wordt in bijzijn van journalisten vermoord

In de Turkse hoofdstad Ankara werd de Russische ambassadeur Andrei Karlov doodgeschoten. Hij werd onder vuur genomen toen hij een toespraak wou geven in een kunstgalerij. Na het neerschieten van de ambassadeur bleef de dader slogans roepen waarin hij verwees naar de burgeroorlog in Syrië . De hele aanval werd op beeld vastgelegd. Tijdens de toespraak van Karlov waren er namelijk verschillende journalisten aanwezig.

FOTO 20. Trump en Obama schudden elkaar de hand

Het was de ontmoeting waar iedereen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen op zat te wachten: die tussen de Amerikaanse president-elect Donald Trump en de Amerikaanse president Barack Obama. Beiden waren tijdens de verkiezingscampagne niet mals voor elkaar. Uiteindelijk draait de ontmoeting goed uit. Beide partijen hebben het over een “goed gesprek”, volgens Trump had het nog uren kunnen duren.

FOTO 20. Trump en Obama schudden elkaar de hand

Het was de ontmoeting waar iedereen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen op zat te wachten: die tussen de Amerikaanse president-elect Donald Trump en de Amerikaanse president Barack Obama. Beiden waren tijdens de verkiezingscampagne niet mals voor elkaar. Uiteindelijk draait de ontmoeting goed uit. Beide partijen hebben het over een “goed gesprek”, volgens Trump had het nog uren kunnen duren.

AFP or licensors

Meest gelezen