93 journalisten gedood tijdens hun job in 2016

Het afgelopen jaar zijn wereldwijd 93 journalisten en mediaprofessionals gedood tijdens de uitoefening van hun job. Dat blijkt uit statistieken van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), die vandaag gepubliceerd werden. Vooral Irak, Afghanistan en Mexico bleken in 2016 gevaarlijk terrein voor journalisten.

De reporters in kwestie kwamen om nadat ze in een kruisvuur waren beland, of ze werden het slachtoffer van al dan niet gerichte (bom)aanslagen. Journalisten lopen vooral risico in landen die kampen met extremisme, terrorisme, gewapende conflicten of georganiseerde misdaad. Irak en Afghanistan bleken het gevaarlijkst. Daar kwamen in 2016 respectievelijk 15 en 13 reporters om het leven. Mexico vervolledigt de top 3 met 11 gedode mediaprofessionals. Ook Jemen, Guatemala, Syrië, India en Pakistan bleken riskant grondgebied.

Naast de 93 journalisten die om het leven kwamen door geweld, zijn er ook nog eens 29 journalisten omgekomen bij twee grote vliegtuigrampen. Op 29 november kwamen 20 journalisten om bij de vliegtuigcrash in Colombia. Aan boord van dat vliegtuig was ook het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense. Op 25 december kwamen nog eens 9 Russische journalisten om het leven toen een vliegtuig neerstortte in de Zwarte Zee. Op dat vliegtuig zaten ook zo goed als alle zangers van het Alexandrov Ensemble.

"Veiligheidscrisis mediasector nog niet ten einde"

In 2015 telde de IFJ wereldwijd nog 112 gedode journalisten en 3 verongelukte journalisten. De daling in het totale aantal is volgens de federatie te danken aan Honduras, Libië, de Filipijnen en Zuid-Soedan, waar dit jaar beduidend minder reporters om het leven kwamen. "Elke daling in het geweld tegen journalisten en mediapersoneel is natuurlijk welkom", zegt IFJ-Voorzitter Philippe Leruth. Toch zijn de statistieken volgens Leruth "geen reden tot troost of hoop". "De veiligheidscrisis in de mediasector is nog niet ten einde", klinkt het.

De IFJ roept regeringen wereldwijd op om "elke vorm van geweld, waaronder moorden en verdwijningen, snel en geloofwaardig te onderzoeken, om de fysieke integriteit en professionele onafhankelijkheid van journalisten te beschermen".

Meest gelezen