"Optreden van Poetin en Lavrov doorgestoken kaart"

"Een mooi opgezet een-tweetje" en een "pr-stunt". Zo noemt Ruslandkenner Jan Balliauw het optreden van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en de Russische president Vladimir Poetin. De eerste had vanmiddag aangekondigd dat Rusland de intentie had om 35 Amerikaanse diplomaten het land uit te zetten, de tweede kwam vervolgens met de boodschap dat dat niet voor meteen zou zijn.

Het uit het land zetten van 35 Amerikaanse diplomaten moest een antwoord zijn op de sancties die de Verenigde Staten gisteravond hebben opgelegd aan Rusland, als straf voor de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een van die sancties was dat 35 Russische diplomaten het Amerikaanse grondgebied moesten verlaten.

Maar na de mededeling van Lavrov kwam Poetin dus met de boodschap dat alle Amerikaanse diplomaten voorlopig in Rusland mogen blijven. Hij wil de relaties met de VS pas beoordelen op de koers die de toekomstige president Donald Trump zal varen. Die laatste neemt op 20 januari zijn intrek in het Witte Huis.

"Poetin als goede leider"

"Ik denk dat dat een mooi opgezet een-tweetje was", vertelde Ruslandkenner Jan Balliauw vanmiddag in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Lavrov mocht eerst de bad cop spelen die zei dat er vergeldingsmaatregelen zouden komen, Poetin mocht vervolgens de good cop spelen, de goede leider die instaat voor betere internationale relaties. Poetin zei dat de Amerikaanse diplomaten oud en nieuw in Moskou mochten vieren en hij nodigde ze zelfs uit om in het Kremlin te vieren. Hij zei ook dat Rusland voor betere internationale relaties gaat. Daarmee liet hij verstaan dat Obama, die wel sancties heeft genomen, dat niet doet."

Trump

In zijn verklaring verwees Poetin ook duidelijk naar de Amerikaanse president-elect Donald Trump, die het vanaf 20 januari voor het zeggen heeft. "Deze pr-stunt gaf Poetin de mogelijkheid om opnieuw een gebaar van goedheid te tonen tegenover Trump. We weten dat Trump betere relaties wil met Rusland en Poetin wil duidelijk dat niets daarvan in de weg komt te staan. Betere relaties openen namelijk de weg naar een afbouw van de economische sancties tegen Rusland. Daarbij is het ook zo dat er over iets meer dan een jaar presidentsverkiezingen zijn in Rusland. Poetin wil in zijn campagne gebruikmaken van enkele geopolitieke successen: vrede in Syrië en betere Amerikaans-Russische betrekkingen. Voor beide successen heeft hij Trump nodig. Maar natuurlijk is Trump nu nog geen president en Obama heeft de laatste weken al laten voelen dat hij zeker niet zal zwijgen."

Hacking

Maar wat nu met de hele hackingaffaire, waarvan de VS Rusland beschuldigt? "Als je kijkt naar wat Amerikaanse inlichtingendiensten zoals de FBI, de CIA en het Department of Homeland Security hebben gepubliceerd, zie je dat er heel wat aanwijzingen zijn dat zowel de Russische inlichtingendienst FSB als de militaire inlichtingendienst GRU achter die hacking zaten. Maar in Rusland gebeurt alles met de maskirovka-tactiek: ze doen iets op zo'n manier dat je nooit echt kunt aantonen dat ze erbij betrokken zijn."

Dat Obama nu 35 Russische diplomaten het land heeft uitgewezen, is echter een grote zet. "Alleen komt zijn beslissing wat laat. De hacking was al bekend van eind september, begin oktober. Toen deed Obama niets. Hij wou niet het verwijt krijgen dat hij de presidentsverkiezingen had beïnvloed. Nu moet hij naar niets meer kijken, de presidentsverkiezingen zijn voorbij en hij weet ook dat hij de macht bijna moet overdragen. "

Meest gelezen