"Reizen op kosten van iemand anders, dat kon ik toch niet weigeren"

Iedere carrière moet ergens beginnen, en die van David Giuntoli startte in een bar. De "Grimm"-acteur werd daar immers ontdekt door MTV, toen die in 2003 op zoek was naar een goed ogende jongeman met een hagelwit gebit, een sportief lichaam en zin voor avontuur. Giuntoli was die typische "all american boy" en hij mocht vervolgens opdraven in het realityprogramma "Road rules". Maar hij bleef met beide voeten op de grond ("Ik was gewoon iemand die op MTV kwam") en is vanaf vrijdag in de VS te zien in het 6e en laatste seizoen van "Grimm", waarin hij de rol speelt van Nick Burkhardt die in Portland de strijd aangaat met allerlei mythologische "Wesen".

In tegenstelling tot collega’s in MTV-realityprogramma’s als "Jersey shore" en "Teen mom" was "Road rules" voor Giuntoli geen eindpunt, ook al ging hij, na onder meer het slachten van een kip of een strip-optreden in een homo-nachtclub, met de hoofdprijs lopen. Dat hij in een realityprogramma zou scoren, was niet eens zo vreemd. "Als kind wilde ik altijd alle aandacht naar mij, op het vervelende af. Want ik deed niets liever dan mensen te entertainen. Ik was extreem extrovert in die tijd. Met vrienden maakte ik filmpjes, die, mocht ik ze nu zien, wellicht ronduit beschamend zouden zijn", aldus de nu 36-jarige acteur op nieuwswebsite Chicago Tribune in oktober 2013.

Maar een MTV-castingmedewerker merkte Giuntoli op in een bar en alles was na een "30 seconden-gesprek" in kannen en kruiken, zo herinnerde Giuntoli zich.

"Ik studeerde nog en zat me te ontspannen in een bar. Plots kwam iemand naar me toe en vroeg me of ik geen 3 maanden wilde doorbrengen in de Stille Oceaan. Ik antwoordde: "Zeker en vast!" Zo geraakte ik in "Road rules", waarmee ik uiteindelijk wat geld gewonnen heb. Waardoor ik wat meer tijd kreeg om na te denken wat ik eigenlijk met mijn leven wilde doen.” (Huffington Post, november 2011)

"Ik kan niet zeggen dat ik ooit een fan van MTV geweest ben. Ik was enkel op die zender te zien. Ik heb nooit tot die doelgroep behoort die naar MTV kijkt. Ik kan me dus geen fan noemen van pakweg "Jersey shore" of iets dergelijks. Roem hebben om roem te hebben is nooit mijn doel geweest. Maar het was leuk, want je kon rondreizen op kosten van iemand anders. Kan het beter dan dat?" In "Road rules" reisden de deelnemers samen in een camper rond. Ondertussen moesten ze een aantal opdrachten uitvoeren en konden er de deelnemers weggestemd worden.

"Ik zou het nu niet meer doen, maar als 21-jarige was het een buitengewone ervaring. Door dat programma realiseerde ik me dat de entertainmentsector echt wel mijn ding was." (Chicago Tribune)

"Als acteur heb ik niet veel gehad aan "Road rules". Het programma maakte me er alleen maar van bewust dat er iets als Los Angeles bestond." (Glamour, juli, 2014)

In 2006 verhuisde hij naar daar en startte er een acteursopleiding, die hem bijrollen opleverde in onder meer "Grey’s anatomy" en "Private practice". Om uiteindelijk in 2011 de grote vis aan de haak te slaan: de hoofdrol in "Grimm", een NBC-serie die het uiteindelijk 6 seizoenen zou volhouden: "Toen ik te horen kreeg dat ik die rol had, dat was zo’n heftig moment. Ik stopte de wagen, omdat ik van opwinding niet verder kon rijden. Het was zo opwindend, omdat ik er zo hard voor gewerkt had en ik wist dat dit een keerpunt in mijn leven zou zijn. En dat was het ook!"

Meest gelezen