"Snowden hoopt op vergiffenis van president Obama"

Klokkenluider Edward Snowden heeft bij de Amerikaanse president Barack Obama clementie aangevraagd. Dat schrijft Politico. Snowden hoopt dat Obama hem in de laatste weken van zijn ambtstermijn alsnog vergiffenis schenkt voor zijn openbaringen.

Volgens Mark Osler, een professor Recht aan de University of St. Thomas in Minneapolis, zou de komende weken aan verschillende veroordeelden en verdachten gratie worden verleend. Op 20 januari zwaait Obama namelijk af als president. Bij de veroordeelden en verdachten die vergiffenis krijgen, zouden volgens Osler echter geen grote namen zijn. De huidige regering zou namelijk weigerachtig staan tegenover clementie voor veroordeelden en verdachten in "grote rechtszaken".

Obama zou ten slotte ook niet in een politieke storm willen terechtkomen, zoals gebeurde toen zijn voorganger Bill Clinton de zakenman Marc Rich clementie verleende. Rich werd verdacht van belastingontduiking, maar door de tussenkomst van Clinton kwam het nooit tot een proces.

Daarbij komt nog dat het Witte Huis zich in juli al kantte tegen een petitie waarin "gratie zonder voorwaarden" werd gevraagd voor Snowden. Veel hoop lijkt er dus niet te zijn voor Snowden. 

Naast Snowden zou ook WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning clementie hebben aangevraagd. Manning werd voor het lekken van geheime informatie aan de klokkenluiderwebsite WikiLeaks veroordeeld tot een celstraf van 35 jaar.

Wie is Edward Snowden?

De informaticus Edward Snowden bracht in 2013 de omvang van het Amerikaans elektronisch spionagenetwerk aan het licht. Hij ontvreemdde erg veel "top secret" documenten tijdens zijn werk bij de NSA, een van de meest geheime inlichtingendiensten van de VS die gespecialiseerd is in het onderscheppen van elektronische communicatie. De Amerikaanse overheid wil hem achter de tralies en daarom leeft Snowden nu ondergedoken in Rusland.

Meest gelezen