Buckingham Palace: "Queen Elizabeth is niet dood"

Bucking Palace heeft gereageerd op het nepnieuws dat circuleerde op sociale media. "De Queen is niet overleden. Ze herstelt wel nog steeds van haar fikse verkoudheid", luidt het. Gisteravond verscheen plots een tweet van BBC News dat de Britse koningin overleden was. Al gauw bleek het om een nepaccount te gaan, maar toch was er even paniek en verwarring.
BELGA/WAEM

De tweet kwam dus niet van een officieel account van de Britse openbare omroep. Maar het juiste logo van BBC News (zie foto) werd gebruikt en dat schepte wellicht de verwarring. De tweet kreeg het label BREAKING en luidde "Buckingham Palace announces the death of Queen Elizabeth II at the age of 90. Circumstances are unknown. More to follow".

Haar dood is echter niet geheel ondenkbaar. Sinds vorige week kampt de koningin met een zware verkoudheid. Ze stelde haar vakantie uit met een dagje, verplaatste zich met de helikopter (en niet met de auto of trein, zoals gewoonlijk) en paste op kerstdag voor de traditionele kerkdienst op Sandringham.

Ze heeft met haar 90 jaar ook een leeftijd bereikt waarop een fikse verkoudheid uit de hand kan lopen. Bovendien eiste 2016 al een serieuze tol op vlak van beroemdheden, zo kwamen (onverwacht) David Bowie, Prince, Leonard Cohen en de voorbije dagen George Michael en Carrie Fisher te gaan.

Het account @BBCNewsUKI, met slechts 1.070 volgers (het échte account @BBCNews heeft ruim 7 miljoen volgers), werd intussen verwijderd.

Wat als...?

Stel dat de Queen werkelijk sterft, hoe zal het nieuws zich dan verspreiden? In 2002 bij de dood van de geliefde Elizabeth Bowes-Lyon (101), de moeder van de Queen, werden bij de Britse openbare omroep álle programma's abrupt gestopt voor een officiële mededeling (zie video hieronder).

Uiteraard was er toen van sociale media geen sprake (Facebook werd pas opgericht in 2005). Het is niet uitgesloten dat Buckingham Palace bij overlijden het nieuws ook meteen zelf verspreidt via Facebook en Twitter.

Meest gelezen