Eerste school voor transgenders geopend in India

In India is vandaag de eerste school voor transgenders geopend. Het gaat om een internaat dat zich richt tot volwassenen die als kind vroegtijdig de school hebben verlaten, en die nu de kans krijgen om hun opleiding af te maken.
De Sahaj International school is vandaag plechtig geopend (foto: Visvya Media via Twitter).

Sahaj International zal in eerste instantie 10 leerlingen tellen, volwassenen tussen 25 en 50 jaar. Transgenders stuiten in India vaak op onbegrip en discriminatie, waardoor zowat de helft van hen hun schoolopleiding niet afmaken. Daar krijgen ze nu een tweede kans voor.

Ze zullen voorbereid worden op de examens van de klassen 10 en 12 in India, die scholieren normaal afleggen als ze respectievelijk 15 tot 16 of 17 tot 18 jaar oud zijn. Daarnaast zullen ze ook een aantal vakken krijgen die hen op het beroepsleven moeten voorbereiden. 

De school is een internaat en er zijn sponsors gevonden die het eten, het verblijf en de kosten voor lesmateriaal voor al de studenten zullen betalen.

De transgender activist Vijayraja Mallika, die de school zal leiden, zei aan de BBC dat het de bedoeling is van de school om er voor te zorgen dat transgenders in aanmerking komen voor een behoorlijke job en dat ze een waardig leven kunnen leven.

"Tot nu toe hebben we 6 kandidaten goedgekeurd, allemaal mannen die vrouw zijn geworden, uit 14 aanvragen. Van de 10 plaatsen behouden we er een voor voor een vrouw die man is geworden, en een voor een gehandicapte", zo zei zij.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Ook de leraars zijn transgenders

De school ligt in de staat Kerala, wat de eerste Indiase deelstaat was die een beleid voerde tegen de discriminatie van transgenders. De school zal een inclusieve opvoeding promoten en biedt gratis geslachtsoperaties aan in openbare ziekenhuizen voor de studenten die dat willen.

Ook de leraars in de school zijn transgenders, wat er voor moet zorgen dat de leerlingen zich veilig en aangemoedigd voelen.

India telt naar schatting twee miljoen transgenders, en in 2014 oordeelde het Hooggerechtshof van het land dat ze gelijke rechten hebben. Ze hebben het recht om te trouwen en bezit te erven, en ze komen in aanmerking voor quota's voor jobs en plaatsen in het onderwijs.

Maar in de praktijk zijn beledigingen, uitbuiting en discriminatie nog vaak hun deel. Vele transgenders worden door hun familie verstoten, en vaak weigeren werkgevers hen aan te nemen, zodat ze in de seksindustrie terechtkomen, of moeten bedelen of dansen op huwelijken en andere feesten. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

700 keer geweigerd

Ook een geschikte plaats vinden voor de school bleek geen sinecure, want niemand was bereid om de school een onderkomen te verhuren. "We hebben ongeveer 700 mensen en 51 huishoudens benaderd, en ze stuurden ons allemaal wandelen", zo zei schoolhoofd Mallika. "Ze leken te denken dat we een plaats zochten om prostitutie te bedrijven." Uiteindelijk werd er dan toch een geschikte plaats gevonden. 

Al de huidige studenten zijn afkomstig uit Kerala, maar mevrouw Mallika hoopt ook studenten van buiten de staat aan te trekken. "Dit is een modelcentrum. Eens we succesvol blijken te zijn, zullen we de faciliteiten uitbreiden en meer mensen toelaten, uit heel India", zo zei ze.

"Kerala telt zowat 25.000 transgenders, en 57 procent van hen werden gedwongen om de school voortijdig te verlaten. Ze zouden allemaal een behoorlijke opvang moeten krijgen en dat is wat dit initiatief wil bereiken."

De school werd plechtig geopend door activiste Kalki Subramaniam, die zelf een transgender vrouw is. "Dit is een historische dag voor mij", zo zei ze.

Meest gelezen