Francken: "Landen als België die het goed doen, worden gestraft"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is niet te spreken over het feit dat ons land een Afghaans gezin niet mag terugsturen naar Duitsland, omdat daar geen goede opvang zou worden gegeven. "Eigenlijk zegt de rechter: Sie schaffen das nicht", zegt Francken in "De ochtend".

Ons land wil een Afghaanse moeder met haar 5 kinderen terugsturen naar Duitsland. Het gezin had immers eerst daar asiel aangevraagd voor het naar ons land is gekomen. De familie weigert echter terug naar Duitsland te gaan, omdat daar volgens hen geen goede opvang wordt gegeven. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen onvoldoende gemotiveerd waarom het gezin geen risico loopt in Duitsland.

"Na de grote toestroom van asielzoekers in Duitsland was onvoldoende gemotiveerd dat het gezin geen risico zou lopen om in de problemen te komen", zegt persmagistraat Frederic Tamborijn aan onze redactie. "De kinderen zouden er mogelijk geen toegang hebben tot onderwijs en alleenstaande vrouwen zouden er in centra worden lastiggevallen."

"Rechter zegt: "Sie schaffen das nicht""

Staatssecretaris Francken is niet blij met die beslissing. "De Dublinakkoorden worden steeds vaker uitgehold door rechterlijke uitspraken", zegt hij in "De ochtend". Hij vreest dan ook voor een precedent. "België was het eerste land waar een probleem was met terugsturen naar Griekenland, intussen kan niemand nog asielzoekers terugsturen naar Griekenland. Als we ook al niemand meer naar Duitsland kunnen sturen."

"Volgens de rechter heeft Duitsland mensonwaardige opvangfaciliteiten voor gezinnen. Eigenlijk zegt de rechter: Sie schaffen das nicht, dus België moet iedereen maar bij zich houden", zegt Francken voorts. "Landen die investeren in opvang worden eigenlijk gestraft. Wie weinig doet, wordt beloond want die krijgen geen nieuwe asielzoekers meer binnen via andere landen. Dit shoppen in opvang moet stoppen." De staatssecretaris gaat na of zijn administratie nog in beroep kan gaan tegen de beslissing.

Meest gelezen