Het jaar in foto's: achter de lens van Pete Souza, huisfotograaf van Obama

Voor de allerlaatste keer heeft Pete Souza, huisfotograaf van het Witte Huis en de Obama's, zijn jaarlijkse "Year in Photographs" gepubliceerd. Het is een traditie van Souza om elk jaar een persoonlijke selectie te maken uit de vele tienduizenden beelden die hij dat jaar gemaakt heeft.

Souza benadrukt dat de selectie van dit project zowel "subjectief als persoonlijk" is. "Ja, er zijn een aantal historische momenten geselecteerd, maar meestal was ik op zoek naar momenten achter de scène die de mensen een meer persoonlijke blik gunnen op de president en de First Lady. Ik heb er ook een aantal tussen gestoken die ik gewoon cool vond."

We zien tussen de beelden Obama in verschillende gedaanten: van een vermoeide, hardwerkende president tot Obama als vrolijke kindervriend en familieman. Op de ene foto staat Obama naast wereldleiders als Angela Merkel of Vladimir Poetin, op de volgende zien we hem naast de kleine prins George en op de derde zien we hem in een intiem moment met Michelle of maakt hij plezier met Malia.

Sinds Obama's aanstelling is Pete Souza zijn persoonlijke fotograaf en huisfotograaf van het Witte Huis. Hij bekende ooit dat hij en zijn team zo'n 20.000 kiekjes per week maken. Als huisfotograaf was hij aanwezig bij de belangrijkste momenten die zich tijdens Obama's carrière voltrokken. 

Hij eindigt zijn tekst met te zeggen: "Het is een ongelooflijke eer geweest om de voorbije acht jaar getuige te mogen geweest zijn van de geschiedenis." Souza heeft al een aantal keer benadrukt dat samen met Obama het Witte Huis op 20 januari verlaat, en dus geen fotograaf van Trump zal worden.

Hieronder vindt u een aantal beelden uit de selectie van Souza. De hele reeks indrukwekkende foto's kan u hier bekijken. 

5 januari 2016. "Met zonlicht dat door een raam in de Green Room schijnt, luistert president Obama naar de introductie die hij krijgt van Mark Barden, vader van de zevenjarige Daniel die gedood werd tijdens de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in 2012."

"Later, toen Obama aantekeningen maakte in de East Room begon hij te huilen toen hij terugdacht aan de dag van de schietpartij. Hij noemde het de ergste dag van zijn presidentschap." - Pete Souza

4 augustus 2016. "Terwijl een aantal stafleden op de achtergrond toekijken, blaast president Obama kaarsjes uit nadat de vicepresident hem verrast had met een aantal verjaardagscupcakes." - Pete Souza

14 september 2016. "De familie Obama krijgt een rondleiding in het nieuwe Smithsonian National Museum of African American History and Culture." - Pete Souza.

31 oktober 2016. "De president ging net lokale kinderen verwelkomen voor trick-or-threat op Halloween, toen hij Superman Walker Earnest tegen het lijf liep in het Witte Huis. Walker is het zoontje van woordvoerder Josh Earnest. "Lier die spieren zien", zei hij tegen Walker."

Meest gelezen