KBC neemt Bulgaarse bank UBB over

Bank-verzekeraar KBC neemt de Bulgaarse bank United Bulgarian Bank (UBB) over, alsook leasingbedrijf Interlease. Dat maakt KBC nabeurs bekend, nadat het eerder op de dag daarover een akkoord had bereikt met de National Bank of Greece, de Griekse moedermaatschappij van UBB. Er is een totaalbedrag van 610 miljoen euro mee gemoeid.
BELGA/WARNAND

De 610 miljoen euro wordt volgens De Tijd volledig in cash betaald. De National Bank of Greece zou daarnaast ook kunnen rekenen op een uitzonderlijk dividend van 183 miljoen euro dat UBB nog voor de deal zal uitkeren.

Het is de eerste grote overname voor KBC sinds de bankencrisis van 2008. KBC was namelijk tot 2014 gebonden aan de beperkingen die de Europese Commissie had opgelegd vanwege de gekregen staatssteun bij de bankencrisis. Zo mocht KBC geen overnames doen en moest het zelfs activiteiten verkopen.

Maar sinds zowel de Vlaamse als de federale staatssteun (zo'n 7 miljard in totaal) terugbetaald zijn, kan KBC weer aan groei denken. Eerder nam het al een klein Slovaaks leasingbedrijf over en nu volgen dus de Bulgaarse bank UBB en het leasingbedrijf Interlease, dat een dochteronderneming is van de Bulgaarse bank.

KBC wordt de grootste in Bulgarije

UBB, de op drie na grootste bank van Bulgarije qua activa, had eind september nog een marktaandeel van 8 procent. Interlease is de op twee na grootste aanbieder van leasingdiensten in Bulgarije. Het heeft een marktaandeel van 13 procent.

KBC was met zijn dochter Cibank en verzekeraar DZI al aanwezig in Bulgarije. De nieuwe combinatie zou de grootste bank-verzekeringsgroep in Bulgarije worden.

"Logische stap"

"De overname van United Bulgarian Bank is een logische en belangrijke stap voor de expansie van KBC in Centraal- en Oost-Europa, waarmee we bijna twintig jaar geleden begonnen zijn", zegt CEO Johan Thijs.

Volgens de bank-verzekeraar zal de overname maar een beperkte impact hebben op de kapitaalpositie van KBC. De CET1-ratio, de kapitaalratio die aangeeft welk vermogen de banken moeten aanhouden om mogelijke verliezen op te vangen, zou ruim boven de voorgeschreven minimale kapitaalvereisten blijven.

De overname is wel nog afhankelijk van de goedkeuring van de toezichthouders. Verwacht wordt dat de transactie ten laatste in het tweede kwartaal van 2017 zal afgerond zijn.

Meest gelezen