Minder elektriciteit verbruikt en minder windenergie geproduceerd dit jaar

Er is dit jaar iets minder elektriciteit verbruikt in België dan vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van stroomnetbeheerder Elia, die het totale verbruik van 2016 op bijna 85,7 miljoen megawattuur schat. Er werd daarnaast ook minder windenergie geproduceerd.

In 2015 telde Elia nog een stroomverbruik van 86,9 miljoen megawattuur, en het jaar daarvoor was het nog bijna 88,3 miljoen megawattuur. De daling is moeilijk te verklaren, zegt Elia, maar een hogere energie-efficiëntie of variatie in de economische activiteit kunnen mogelijke redenen zijn. Ongeveer twee derde van het energieverbruik is voor de rekening van de industrie.

Windenergie

Daarnaast werd er ook minder windenergie geproduceerd, ondanks het feit dat er dit jaar extra windmolens zijn bijgebouwd. Elia schat de totale productie van windenergie in 2016 op ruim 4,6 miljoen megawattuur, terwijl dat in 2015 nog bijna 5 miljoen megawattuur was. Volgens Elia was 2016 een vrij normaal jaar voor windenergie, maar was 2015 "een uitzonderlijk jaar".

Windmolens

Alleen in Vlaanderen zijn dit jaar 52 nieuwe windturbines geïnstalleerd, zo maakte de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA) woensdag bekend. In de windrijkste provincie, West-Vlaanderen, was de groei het kleinst. VWEA deed zijn beklag over de "onnodige beperkingen" door de (luchtvaart)radars van Koksijde, Oostende en Jabbeke.

Meest gelezen