Nobelprijswinnaars vragen dat VN de Rohingya beschermt

Verschillende Nobelprijswinnaars vragen om de "humanitaire crisis die de Rohingya in Myanmar treft, te beëindigen". Tegelijk uitten ze ook kritiek op de passieve houding van de leider van Myanmar Aung San Suu Kyi, zelf een Nobelprijswinnares.
De Nobelprijswinnaars hekelen de passieve houding van Aung San Suu Kyi.

In een open brief aan de VN-Veiligheidsraad wijzen de ondertekenaars op "de menselijke tragedie die zich afspeelt in Myanmar en die lijkt op een etnische zuivering en misdaden tegen de mensheid".

In het overwegend boeddhistische Myanmar leven naar schatting een miljoen Rohingyamoslims. De Myanmarese regering beschouwt hen als illegale migranten en weigert om hen de Myanmarese nationaliteit te geven, ook al wonen de meesten onder hen al sinds vele generaties in het land. De vervolging van de Rohingya in Myanmar veroorzaakt al langer problemen in de regio. Ook in Indonesië en Maleisië zijn de voorbije jaren vele duizenden vluchtelingen aangekomen.

De afgelopen maanden sloegen duizenden Rohingya's op de vlucht voor een operatie van het leger. Eens aangekomen in Bangladesh getuigden de vluchtelingen over gewelddaden door het Myanmarese leger, waaronder groepsverkrachtingen, moorden en folteringen. "De Rohingya's zijn de meest vervolgde minderheid in de wereld", stelt de open brief.

Passieve Nobelprijswinnares

De ondertekenaars zeggen teleurgesteld te zijn dat Aung San Suu Kyi, ondanks de herhaaldelijke oproepen aan haar adres, geen initiatief nam om volwaardig burgerschap te garanderen aan de Rohingya's. "Als leidster is het haar eerste verantwoordelijkheid om met moed, menselijkheid en medeleven leiding te geven." Aung San Su Kyi is de minister van Buitenlandse Zaken, maar wordt beschouwd als leider van Myanmar.

De ondertekenaars willen dat de VN druk uitoefent op de regering van Myanmar om alle beperkingen op de humanitaire hulpverlening aan de Rohingya's op te heffen. Ze eisen een onafhankelijk internationaal onderzoek naar hun situatie.

Aan de 15 leden van de VN-Veiligheidsraad vragen ze om de kwestie met spoed op de agenda van de Raad te zetten, en aan de VN-secretaris-generaal om de komende weken een bezoek te brengen aan Myanmar.

Meest gelezen