Nog steeds gevolgvertragingen op het spoor door vrieskoude

De twee hogesnelheidstreinen die met een stroomstoring te kampen kregen tussen Ruisbroek en Halle, zijn allebei teruggebracht naar het station Brussel-Zuid. Tussen Ruisbroek en Halle is voorlopig wel nog maar een van de twee sporen vrij. Infrabel inspecteert nog met een speciale trein de bovenleidingen. De gevolgvertragingen kunnen oplopen tot een halfuur of een uur.

Infrabel had afgelopen nacht zogenoemde ontijzelingsritten gemaakt om te vermijden dat er ijzel op de bovenleidingen zou blijven liggen, maar door de kou lag er hier en daar toch wat ijzel.

Een Eurostar die vanuit Brussel-Zuid op weg was naar Londen met een 300-tal passagiers en een TGV-trein die vanuit Brussel-Zuid op weg was naar Straatsburg met een 60-tal reizigers, vielen daardoor stil. Beide treinen zijn door een hulplocomotief teruggebracht naar Brussel Zuid. Voor de TGV gebeurde dat al rond 11 uur, de Eurostar arriveerde pas rond 12.30 uur in Brussel-Zuid.

Vanochtend was het plaatselijk ook erg glad op de weg. Doordat veel mensen niet werken tussen kerst en nieuw viel de hinder daar best mee.

Nederland

Bij onze noorderburen was er wel grote verkeerschaos. Daar hing namelijk heel wat mist. In de buurt van Rotterdam heeft daardoor een kettingbotsing plaatsgevonden. Bij het ongeval waren 14 auto's betrokken. De oorzaak lag bij de slechte zichtbaarheid, maar ook bij het erg gladde wegdek. Bij de kettingbotsing zijn 7 gewonden gevallen. De lokale politie had het er over "grote chaos" door de aanvriezende mist.

De mist veroorzaakte in Nederland ook hinder voor het luchtverkeer. Zo zijn er op Schiphol vertragingen. Wie daar vandaag een vlucht moet halen, neemt het best contact op met zijn luchtvaartmaatschappij.

Ook in Groot-Brittannië was er hinder door het winterweer. Op de M40 in de buurt van de Engelse stad Oxford was een dubbeldekbus geslipt. Daar zijn 17 gewonden bij gevallen. Ook daar was de oorzaak de aanvriezende mist.

Sneeuwhinder in Griekenland

Op andere plaatsen in Europa viel de hinder al bij al mee. Al zijn er ook hier en daar uitzonderingen. Zo liep het verkeer in Griekenland in de soep door de hevige sneeuwval. De snelweg naar Noord-Griekenland is tijdelijk gesloten, omdat verschillende vrachtwagens zich in de sneeuw hebben vastgereden. In het zuiden van Griekenland sneeuwt het bijna nooit.

Meest gelezen