Online vuurwerk kopen kan "levensgevaarlijk" zijn

De vuurwerkfederatie roept op om geen vuurwerk te kopen op buitenlandse websites, omdat die vaak gelinkt zijn aan handelaars in het verre buitenland waar niet of nauwelijks veiligheidscontroles zijn. "Het is vaak veel te zwaar", klinkt het. "Met een buitenlandse voetzoeker kun je een auto opblazen."
2009 Getty Images

Veel buitenlandse websites verkopen vuurwerk vanuit landen als Moldavië of Bulgarije, en daar zijn volgens de vuurwerkfederatie de regels veel soepeler. "Het vuurwerk dat daar wordt verkocht, is niet of nauwelijks gecontroleerd", zegt Henri Lormann van de Belgische vuurwerkfederatie.

Dat buitenlandse vuurwerk is vaak veel te zwaar. "Volgens de Belgische regelgeving is een voetzoeker 2 gram, in het buitenland kan dat tot 50 à 60 gram zijn. Daar kunt u een auto mee opblazen", zegt Lormann voorts. De vuurwerkfederatie vindt de regelgeving in ons land te streng, waardoor steeds meer Belgen hun vuurwerk online kopen.

Is eigen vuurwerk toegelaten?

Wie toch van plan is om vuurwerk af te steken, steekt het best op voorhand zijn licht op bij de gemeente. Lang niet alle steden en gemeenten laten vuurwerk toe of leggen bepaalde beperkingen op. Zo mag het bijvoorbeeld in sommige gemeenten enkel tussen bepaalde tijdstippen of is er een op voorhand aangevraagde vergunning voor nodig.

In de stad Antwerpen bijvoorbeeld is er een verbod op vuurwerk in de eindejaarsperiode. Het stadsbestuur roept daar ook op om geen voetzoekers aan te steken. "Dat zou nodeloos paniek kunnen veroorzaken en dat kunnen we op zo'n avond zeker missen", klinkt het. In Gent is vuurwerk dan wel weer toegestaan, maar enkel tijdens de oudejaarsnacht tussen middernacht en 1 uur 's nachts.

2012 Getty Images

Meest gelezen