Poolse regering verwerft privékunstcollectie voor een prikje

In de kunstwereld wordt verbaasd gereageerd op een opmerkelijke transactie. De Czartoryski-collectie, een belangrijke Poolse privécollectie met onder meer werken van Rembrandt en Leonardo da Vinci, is voor 100 miljoen euro aangekocht door de Poolse regering. Dat is opvallend, want de totale waarde van de collectie wordt geschat op 2 miljard euro. De raad van bestuur van de stichting die de collectie beheert, is uit protest opgestapt.
"Dame met een hermelijn" van Leonardo da Vinci uit 1490

De Czartoryski-collectie in de stad Krakau omvat zowat 86.000 kunstwerken, onder meer van Rembrandt van Rijn, Pierre-Auguste Renoir en Leonardo da Vinci. Behalve schilderijen zijn er ook nog eens 250.000 manuscripten en boeken. Grote delen van de collectie zijn sinds jaar en dag in het Poolse Nationaal Museum in Krakau te bewonderen. Het bekendste werk van da Vinci in de collectie, "Dame met een hermelijn", alleen al heeft een geschatte waarde van 100 miljoen euro.

Dat de voltallige collectie nu voor hetzelfde bedrag van eigenaar wisselt, doet op zijn minst de wenkbrauwen fronsen. De verkoop is dan ook niet naar de zin van de raad van bestuur van de Czartoryski-stichting, die zegt dat hij niet geraadpleegd is over de verkoop. De bestuursleden hebben uit protest hun ontslag ingediend.

De onderhandelingen over de verkoop, die verscheidene maanden duurden, werden gevoerd door het hoofd van de familie Czartoryski en het Poolse ministerie van Cultuur. Adam Karol Czartoryski zelf ziet geen graten in de transactie en zegt dat hij ze beschouwt als een teken van steun aan de Poolse staat. Czartoryski had naar eigen zeggen "zin om een donatie te doen".

Uniek werk van da Vinci

"Dame met een Hermelijn" uit 1490 is behoorlijk uniek want het is één van de slechts vier vrouwenportretten die da Vinci schilderde. De dame in kwestie is Cecilia Gallerani, een jonge vrouw die deel uitmaakte van het Milanese hof en de minnares was van Ludovio Sforza, de hertog van Milaan.

Sforza had als bijnaam "de witte hermelijn". Het werk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gestolen door de nazi's, maar werd later aan de eigenaars teruggegeven.

Meest gelezen