Responsible Young Drivers "klinken al met Kidibul voor het nieuwe jaar begint"

Tijdens de nieuwjaarsnacht zullen de Responsible Young Drivers opnieuw met 80 wagens ter beschikking staan van de bevolking. Coördinator Jorge Robijn en vrijwilliger Maarten Corthals vertellen hoe de vrijwilligers zelf het nieuwe jaar ingaan.
ImageGlobe

Voor het 25e jaar staan de Responsible Young Drivers klaar om feestvierders veilig naar huis te brengen in hun eigen wagen. Dit jaar staan zo'n 200 vrijwilligers paraat. Maar hoe viert de groep die zich elk jaar engageert om feestvierders veilig thuis te brengen zelf het begin van een nieuw jaar? Allemaal samen, legt coördinator Jorge Robijn uit. "We hebben twee grote dispatchings in Vlaanderen, waar we samenkomen rond 21 uur." De jonge chauffeurs spelen eerst een kennismakingsspel, "omdat er elk jaar vrijwilligers bijkomen". De locatie wordt versierd en er wordt wat leuke muziek opgezet, vertelt Robijn.

Aftellen in de auto

"Daarna klinken we met Kidibul" (sprankelend sap zonder alcohol), zegt vrijwilliger Maarten Corthals. Dat gebeurt goed op voorhand, want nog voor ze kunnen aftellen, staan alle auto's al verspreid over heel Vlaanderen. "Om middernacht gaan immers de lijnen open en moeten we snel ter plaatse zijn."

Een paar minuten na het openen van de telefoonlijnen, komen de oproepen al binnen. "Vaak wat oudere mensen met een glaasje te veel op, die naar huis gebracht willen worden", vertelt Maarten. "Later op de avond zie je de leeftijd zakken. Na drie uur zijn het vooral jongeren."

Om 6 uur 's ochtends, wanneer de nieuwjaarsactie van de Young Drivers erop zit, volgt een uitgebreid ontbijt. "Daar ontbijten we samen en vertellen elkaar anekdotes", zegt Maarten. "Bijvoorbeeld over wie met welke auto's heeft gereden die nacht."

De groep vrijwilligers bestaat uit jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud. Vrijwilliger Maarten begon in 2009, toen hij niet echt iets gepland had tijdens nieuwjaarsnacht. "Je leert heel wat nieuwe mensen kennen en iedereen is in feeststemming", vertelt hij. "Responsible Young Driver zijn, geeft me gewoon een heel goed gevoel."

Chauffeurs tracken

Alle chauffeurs zijn vooraf geslaagd in een rijtest. Dit jaar zal taxidienst Uber de chauffeurs helpen met het inzetten van de wagens. Via een online applicatie kunnen de telefooncentrales op elke moment kijken hoe een rit vordert. Hierdoor wil de organisatie de efficiëntie verhogen.

Voor het publiek verandert dit niets. Het telefoonnummer 0902/12345 (1 euro per minuut) blijft actief tussen middernacht en 6 uur 's ochtends, en blijft voorlopig de enige manier om een beroep te doen op de Responsible Young Drivers.

Meest gelezen