Trump: "Altijd al geweten dat Poetin heel slim was"

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft de loftrompet afgestoken over de Russische president Vladimir Poetin. Die laatste had de vergeldingsmaatregel om 35 Amerikaanse diplomaten het land uit te zetten, geweigerd omdat hij de relaties met de VS wil beoordelen op basis van het beleid dat door de regering van de toekomstige president Trump zal worden uitgedragen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had vanochtend gemeld dat het 35 leden van het Amerikaans diplomatiek korps wou uitwijzen, als antwoord op een gelijkaardige Amerikaanse straf. De Russische president Poetin heeft die vergeldingsmaatregel even later geweigerd, omdat hij niet wilde afdalen tot "keukenniveau" en "onverantwoorde diplomatie". Alle Amerikaanse diplomaten kunnen voorlopig dus blijven, gezien Poetin de relaties met de VS wil beoordelen op de koers die de toekomstige president Trump zal varen.

"Prachtige zet, dat uitstel", tweette de Amerikaanse president-elect Donald Trump vanavond. "Ik heb altijd al geweten dat Poetin erg slim was." De tweet van Trump is opvallend. Met de argumentatie dat hij zich niet wilde verlagen tot "onverantwoorde diplomatie", leek Poetin namelijk kritiek te uiten aan het adres van de huidige Amerikaanse president Obama, die gisteren wel overging tot het uitwijzen van 35 Russische diplomaten.

Ruslandkenner Jan Balliauw gaf in "De wereld vandaag" en "Het Journaal" meer duiding bij het optreden van de Russische president Vladimir Poetin. U kunt dat hier nalezen.

Meest gelezen