Turkse autoriteiten blokkeren website van de NOS

De website van de Nederlandse omroep NOS is geblokkeerd in Turkije. De blokkade is al van kracht sinds 19 december, de dag waarop de Russische ambassadeur in Turkije werd doodgeschoten. De NOS plaatste die dag beelden van de moord online.

Wie vanuit Turkije naar NOS.nl surft, krijgt een melding van de Turkse toezichthouder BTK. Daarbij staat dat de beslissing van de toezichthouder om NOS.nl te blokkeren intussen bekrachtigd is door een rechtbank in Ankara.

Een bron bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara heeft aan de NOS gemeld dat de blokkade van kracht blijft  zolang de video van de moord op de ambassadeur terug te vinden is op de site. 

De beelden van de moord werden gemaakt door de Turkse publieke omroep TRT. De beelden werden ter publicatie aangeboden aan alle leden van de EBU, de beelduitwisseling van publieke omroepen in Europa waar zowel de VRT als de NOS bij is aangesloten.

"Video wordt niet verwijderd"

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, benadrukt dat de video niet zal worden verwijderd. "Daar is geen enkele aanleiding voor. De video was een belangrijk nieuwsmoment en die journalistieke afweging verandert niet door de blokkade van onze site en app." Al betreurt Gelauff de blokkade ten zeerste.

Leden van de Tweede Kamer in Nederland spraken deze week al van censuur en van een ongeoorloofde inmenging door de Turkse overheid in de persvrijheid. Ze wilden ook dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken om opheldering vroeg bij de Turkse autoriteiten. Het ministerie meldde vervolgens dat het bij Turkije bezwaar heeft gemaakt tegen de blokkade.

Moord op ambassadeur

Op 19 december werd de Russische ambassadeur in Turkije Andrei Karlov doodgeschoten. Hij was onder vuur genomen toen hij een toespraak wou geven in een kunstgalerij. Volgens de Turkse politie is de schutter een gewezen politieman uit Ankara. Over zijn motief is nog niet veel bekend, maar na de moord bleef hij wel slogans roepen waarin hij verwees naar de burgeroorlog in Syrië.

Turkse media mochten na de moord op de ambassadeur alleen maar over officiële persberichten van de Turkse autoriteiten berichten. Maandag ging een rechtbank in Turkije over tot een volledige media-blokkade. Die blokkade blijft van kracht tot het einde van het politie-onderzoek.

Meest gelezen