Vlaanderen gaat strenger toekijken op Airbnb

Vanaf 1 april komen er nieuwe Vlaamse regels voor wie zijn appartement of woning wil aanbieden via Airbnb. Dat bericht De Tijd. De uitbaters zullen zich moeten registreren en een verzekering afsluiten. Ze zullen ook een brandveiligheidsattest moeten voorleggen. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete tot 25.000 euro. De stad Gent wil daarnaast de verhuur beperken tot 60 dagen, voor wie z'n volledige huis of appartement aanbiedt.

"Wie geld verdient aan toerisme, moet aan enkele regels voldoen", vindt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) in een reactie aan de VRT-redactie.

Waar je als verhuurder aan moet voldoen:

  • De uitbater moet zich eenmalig online registreren bij het Vlaams logiesinformatiesysteem.
  • Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten.
  • Een bewijs van goed zedelijk gedrag voorleggen.
  • Een brandveiligheidsattest voorleggen. Airbnb-accommodaties dienen uitgerust te worden met een brandblusapparaat, rookmelders, een veiligheidsplannetje en brandinstructies in vier talen. De woning moet ook twee evacuatieroutes tellen. In de meeste gevallen geldt een raam aan de straatkant als een valabele brandroute.
  • De inkomsten moeten worden aangegeven in de personenbelasting als roerend en onroerend inkomen.
  • In sommige steden en gemeenten komt er als toerist ook een lokale toeristenbelasting bij.

Inspecteurs = coaches

Er komen controles, maar Weyts wil niet meteen zwaar sanctioneren. "Er zal een geleidelijke overgangsperiode zijn." De inspecteurs zullen volgens Weyts ook meer coaches zijn die niet lastig gaan doen over details, "maar mensen begeleiden bij het uitbaten van toeristische logies". De meeste verhuurders zijn immers van goede wil, meent de minister. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert administratieve boetes tussen 250 en 25.000 euro.

Gent wil beperking in tijd

Airbnb is de laatste jaren steeds populairder geworden, maar ligt de laatste tijd ook vaker onder vuur. Eerder dit jaar besliste de Duitse hoofdstad Berlijn dat haar inwoners enkel een kamer mochten aanbieden via het verhuurplatform. Een volledige woonst doorverhuren, kon niet langer.

Ook Amsterdam pakte de woningverhuursite aan. Daar mogen inwoners een volledig huis of appartement niet meer langer dan 60 dagen verhuren. Daar is Airbnb ook zelf verantwoordelijk voor de controles. Het bedrijf zal vanaf januari een speciale teller op hun website plaatsen. Zodra ze hun appartement 60 dagen verhuurd hebben, kunnen ze geen nieuwe boekingen meer accepteren. Steden als Amsterdam en Berlijn doen dit in een poging om de druk op de krappe woningmarkt te laten afnemen.

Ook de stad Gent wil de verhuur van Airbnb beperken tot 60 dagen per jaar voor mensen die een volledig huis of flat verhuren. Dat zegt Dirk Holemans, die voor Groen in de Gentse gemeenteraad zit. Omdat Airbnb zo populair is, worden huizen opgekocht om enkel te verhuren.

Bevoegd schepen van Wonen Tom Balthazar (SP.A) zal binnenkort in gesprek gaan met Airbnb. Holemans vindt dat Airbnb, na de regeling met Amsterdam, ook kan verwachten dat andere steden het voorbeeld van de Nederlandse hoofdstad willen volgen.

Volgens Vlaams minister van Toerisme Weyts kunnen de gemeenten en steden zo'n eigen regulering uitwerken, bovenop de Vlaamse regels. Als voorbeeld haalt hij de Brugse "hotelstop" aan. Daar mogen geen extra hotels bijkomen.

De impact van Airbnb op een stad

Bekijk hieronder de recente reportage van "Terzake" over "wat Airbnb met een stad doet". Daarin trokken de reportagemakers naar Amsterdam om te kijken wat de invloed is van de verhuursite op de woningmarkt en de bewoners van de binnenstad.

Meest gelezen