Vredesoverleg Syië: VS welkom voor Turken, Koerden niet

Turkije zou de VS verwelkomen op de vredesgesprekken over Syrië die gepland zijn in de Kazachse hoofdstad Astana, maar de Koerdische YPG-militie mag voor Ankara niet deelnemen aan het overleg. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu gezegd.
Koerdische YPG-strijders in Syrië (archieffoto).

"Van in het begin hebben we de Russen gezegd dat een terroristische organisatie als de YPG geen plaats heeft in Astana", zei Cavusoglu aan journalisten in de zuidelijke stad Alanya tijdens een live-uitzending op televisie. 

"Als de PYD/YPG hun wapens neerleggen en de Syrische territoriale integriteit steunen, kunnen ze opgenomen worden in het raamwerk van een allesomvattende oplossing", zo zei hij.

Woensdag om middernacht plaatselijke tijd is een bestand ingegaan in Syrië dat tot stand is gekomen door toedoen van Rusland en Turkije. Het bestand, dat al her en der geschonden is, wordt gezien als een eerste stap naar vredesgesprekken in Kazachstan.  

PYD/YPG

De PYD - Democratische Unie Partij - is een Koerdische politieke partij in het noorden en noordoosten van Syrië, dat de facto een autonome regio vormt die onder Koerdisch bestuur staat. De PYD is een onderdeel van de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij. De YPG - de Volksbeschermingseenheden - is een Koerdische militie in het gebied, de YPJ zijn de vrouwelijke eenheden van de militie.

De YPG vormt het belangrijkste onderdeel van de Syrische Democratische Strijdkrachten, een Syrische alliantie die tegen IS strijdt en steun krijgt van de Verenigde Staten. Turkije heeft gezegd geen verschil te zien tussen IS en de YPG en Ankara beschouwt de YPG als de Syrische tak van de PKK.

De Koerden controleren een groot stuk Syrisch grondgebied aan de Turkse grens in het noordoosten en een kleiner stuk in het noordwesten. De Turken willen absoluut verhinderen dat ze ook het gebied dat er tussen ligt zouden veroveren en zo de hele strook langs de grens met Turkije zouden controleren.

De situatie in Syrië

Militaire situatie in de Syrische burgeroorlog, op 5 september 2016.

Roze: In handen van de Syrische overheid

Geel: In handen van Koerdische troepen (Rojava)

Grijs: In handen van de Islamitische Staat (in Irak en de Levant) (IS)

Groen: In handen van andere rebellen: VSL en Islamitisch Front

Wit: In handen van Jabhat Fateh al-Sham, het vroegere al-Nusra
 

Meest gelezen