2017 doet zijn intrede in de wereld

In een groot deel van de wereld is het nieuwe jaar intussen ingezet. Op heel wat plaatsen ging dat gepaard met een vuurwerkspektakel, meestal onder strenge veiligheidsmaatregelen.
Op Times Square in New York kwam een miljoen mensen vieren

Traditioneel zetten de eilanden(groepen) Tonga, Samoa en Kiritimati als eerste het nieuwe jaar in. Van daaruit omarmde 2017 de wereld verder in westelijke richting.

In New York kwamen naar schatting 1 miljoen mensen bijeen op Times Square om de wereldberoemde kristallen bol te zien zakken tot aan middernacht. Om 6 uur onze tijd kon daar geklonken en gekust worden op het nieuwe jaar.

In de Braziliaanse miljoenenstad Rio de Janeiro werden 2 miljoen mensen getrakteerd op minutenlang vuurwerk op het strand van Copacabana. Het spektakel was wel iets minder uitbundig dan anders, want Rio zit in een recessie.

Parijs verwelkomde het nieuwe jaar met een lichtshow aan de Arc de Triomphe, en in Londen was er het traditionele vuurwerk langs de Thames. In de Duitse hoofdstad werd ook gevierd, al was de sfeer daar somberder door de aanslag op de kerstmarkt ruim een week geleden.

Het eerste grote land dat aan de beurt kwam, was Nieuw-Zeeland. Op het middaguur onze tijd gisteren is het daar middernacht, geworden met feestgedruis in de stad Auckland.

Nog eens twee uur later knalde het vuurwerk in de Australische stad Sydney. De Australiërs staan elk jaar garant voor een groot schouwspel. Boven de beroemde opera van de Australische metropool vlogen bij zomerse temperaturen twaalf minuten lang vuurpijlen de nachtelijke hemel in (foto onder) op de tonen van songs als "Space Oddity" van David Bowie en "Purple Rain" van Prince, de beide muzieklegendes die het voorbije jaar zijn gestorven. De organisatoren hadden het grootste spektakel ooit met meer dan 100.000 vuurpijlen beloofd. De stad gaf daar omgerekend rond de 4,8 miljoen euro aan uit.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

In de Japanse hoofdstad Tokio lieten de mensen stipt om middernacht honderden witte ballonnen ten hemel opstijgen. In de boeddhistische tempels over heel Japan luidden de klokken 108 keer om de mensen van een van de 108 aardse lusten te bevrijden. De eerste drie dagen van het nieuwe jaar worden tot 100 miljoen bezoekers in de tempels verwacht, om voor hun geluk en gezondheid te bidden.

Voor de meer dan 1,3 miljard inwoners van China, het land met de grootste bevolking op aarde, begon het nieuwe jaar gelijktijdig om 17 uur Belgische tijd. Het enorme land heeft immers slechts een tijdzone.

In de grootste steden van het land zijn er dit jaar geen officiële feesten voor Nieuwjaar. In de Volksrepubliek is 1 januari wel een feestdag, maar volgens de traditionele maankalender van de Chinezen begint het nieuwe jaar echter een kleine maand later. Deze keer volgt het Jaar van de Aap op 28 januari het Jaar van de Haan op en dat wordt dagenlang met vuurwerk van alle slag gevierd. Nieuwjaar wordt in de grootsteden meestal door jonge mensen gevierd. Maar in de speciale administratieve regio Hongkong werd wel een spectaculair vuurwerk voor de jaarwisseling 2016/2017 afgestoken.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

In Thailand is vuurwerk dit jaar ter verwelkoming van het nieuwe jaar verboden, nadat de regering wegens de dood van koning Bhumibol Adulyadej in oktober een rouwperiode van een jaar had afgekondigd.

In vele steden in India zoals New Delhi en Bangalore stroomden de mensen toe op feesten in de stijl van de Bollywoodfilms. In Mumbai kwamen duizenden mensen samen op bekende oorden zoals de Gateway of India en de India Gate in New Delhi (foto onder) om nieuwjaarsfeesten in open lucht te vieren. Uit vrees voor terreuraanslagen zijn de veiligheidsmaatregelen op vele plaatsen drastisch verstrengd.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het laatste stukje land waar 2017 zijn intrede zal doen, is het (onbewoonde) eiland Baker Island, in de Stille Oceaan ergens tussen Hawaï en Australië. Bij ons zal het het dan al 13 uur op 1 januari 2017 zijn. Op Kiritimati zeggen en schrijven we dan al 2 januari.

Er zijn in totaal 39 tijdszones, en dus zal er ook op 39 verschillende momenten nieuwjaar gevierd worden wereldwijd. U kunt de countdown volgen via de website timeanddate.

Meest gelezen