530 Belgen "wonen" in belastingparadijs Monaco

Steeds meer Belgen vinden blijkbaar de weg naar het prinsdom Monaco aan de zuidkust van Frankrijk. Dat blijkt uit onderzoek van De Tijd. Of ze er ook wonen, is echter een andere zaak. Monaco is erg duur, maar fiscaal erg interessant voor Belgen met veel geld.

Journalisten van De Tijd hebben jaarrekeningen van Belgische bedrijven en publicaties in het Belgisch Staatsblad onderzocht. Daaruit blijkt dat 530 Belgische bedrijfsleiders en bestuurders officieel wonen in het kleine Monaco. Dat is twee keer zo veel als drie jaar geleden, toen De Tijd een gelijkaardig onderzoek uitvoerde.

Monaco zit dus in de lift en er er wonen daar meer Belgen dan Nederlanders, Zwitsers, Duitsers of Amerikanen. De reden daarvoor is niet het mooie weer aan de Côte d'Azur, maar is wel van fiscale aard. Wie officieel verblijft in Monaco betaalt daar geen personenbelasting. Voor schenkingen en erfenissen in rechte lijn betalen inwoners ook geen belasting. 

Wel is wonen in Monaco erg duur, zowel om iets te kopen als om iets te huren en dus enkel weggelegd voor de meer vermogenden onder ons. Er zijn uiteraard ook omwegen. Volgens de krant kan u voor het luttele bedrag van 96.600 euro ook een hotelkamer per jaar huren. Dat zou volstaan als officiële residentie. Ook wordt er nogal vaag gewerkt met postbussen.

AP2008

Wonen die mensen daar ook?

Het prinsdom is een belastingparadijs en omdat u mag wonen waar u wil, is het volledig legaal om op een dergelijke manier de belastingen in ons land te omzeilen.

De vraag die gesteld kan worden, is of die Belgen ook echt in Monaco wonen of er een nepadres kopen of huren om de fiscus te belazeren. Volgens De Tijd is dat in een aantal gevallen absoluut niet zo. Sommigen wonen gewoon in België en laten hun post gewoon naar hun Belgische thuisadres sturen. Ook delen velen hetzelfde postbusnummer en bij een bepaalde familie bleek dat ze politiemensen uit Monaco omkochten om te bewijzen dat ze in het prinsdom wonen.

Monaco blijkt ook een springplank te zijn naar andere belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden die onder meer werden genoemd in de "Panama Papers" met het beruchte advocatenkantoor Mossack Fonseca als spil. 

Nog een andere truuk is het vestigen van de zetel van een bedrijf dat in België actief is in Monaco. Op die manier kan de belasting van dat bedrijf gedrukt worden tot 6%, een fractie van wat in België gebruikelijk is.

AP2008

Meest gelezen