"Syrische regering moet stoppen met schenden van bestand"

Een aantal Syrische rebellengroepen waarschuwt de regering van president Bashar al-Assad dat ze het bestand als "nietig en vervallen" zullen beschouwen als de regeringstroepen doorgaan met het schenden van de wapenstilstand. Het bestand houdt goed stand, maar in een aantal gebieden wordt er nog gevochten.
AFP or licensors
Een man laadt een batterij op met een zonnepaneel in Doema.

"Voortdurende schendingen door het regime, bombardementen en pogingen om gebieden aan te vallen die onder controle staan van de revolutionaire groepen zullen de overeenkomst van nul en generlei waarde maken", zo staat er in een verklaring die is ondertekend door een aantal rebellengroepen. 

In een aantal gebieden wordt er nog gevochten en zijn er nog bombardementen en luchtaanvallen sinds het bestand vrijdag is ingegaan, hoewel het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), dat bij de rebellen aanleunt, zegt dat het bestand grotendeels standhoudt. 

Volgens de verklaring van de rebellen proberen regeringstroepen en hun bondgenoten, onder wie de Libanese Hezbollah, terrein te veroveren ten noordwesten van de hoofdstad Damascus, in de Wadi Barada-vallei die in handen is van de rebellen. Volgens de rebellen wil het leger het gebied, waar een grote bron ligt die het grootste deel van het drinkwater voor Damascus levert, opnieuw veroveren.

Het SOHR heeft bevestigd dat er gevochten wordt in Wadi Barada en zegt dat daarbij doden zijn gevallen. Volgens het observatorium hebben de regeringstroepen ook artilleriebeschietingen uitgevoerd in de zuidelijke provincies Quneitra en Deraa. 

De beide partijen geven elkaar de schuld voor het voortdurende geweld. Volgens Rusland, dat samen met Turkije het bestand heeft bewerkstelligd, hebben de rebellen het bestand 12 keer geschonden in 24 uur tijd.

IS en Fateh al-Sham

In hun verklaring zeggen de rebellen ook nog dat het lijkt alsof de regering en de oppositie "twee verschillende versies van het bestandsakkoord" getekend hebben, en dat in een van die versies  "een aantal essentiële punten waarover niet te onderhandelen valt" ontbreken. Welke punten dat zijn, werd echter niet gezegd.

De kans is groot dat het gaat om welke rebellengroepen er al dan niet onder het bestand vallen. IS, dat vijanden gemaakt heeft bij alle partijen in het conflict, valt niet onder het bestand en dat lijkt ook geen probleem te zijn. De terreurgroep IS heeft geen coalities gesloten met andere rebellengroepen en handelt alleen in de gebieden in het noorden van Syrië die onder zijn controle staan.

De situatie ligt moeilijker met een andere fundamentalistische rebellengroep, Jabhat Fateh al-Sham, het vroegere Al Nusra-front dat banden heeft met Al Qaeda. Fateh al-Sham is een goed uitgeruste en georganiseerde groep die in de gebieden onder zijn controle staan samenwerkt met andere niet-fundamentalistische rebellengroepen. Die staan meestal veel zwakker en kunnen niet zonder de steun van Fateh al-Sham.

Het Syrische leger heeft gezegd dat Fateh al-Sham niet onder het bestand valt, maar een aantal leiders van rebellengroepen zeggen dat dat wel het geval is. Als het leger Fateh al-Sham en zijn bondgenoten blijft aanvallen, zoals nu het geval is in de Wadi Barada-vallei, bestaat de kans dat die bondgenoten het bestand ook niet meer zullen eerbiedigen. En dan zal het derde bestand van dit jaar in Syrië, net als de twee vorige, geen lang leven beschoren zijn. 

AFP or licensors

Meest gelezen