Adellijke titel voor Patricia "Schone schijn" Routledge

Nieuwjaar is in het Verenigd Koninkrijk traditioneel een van die momenten waarop de koningin adellijke titels en eretitels uitdeelt. Onder de 1.197 gelukkigen zijn er opvallend veel sporters. Maar ook musici, acteurs en zelfs een bisschop worden geëerd. De voor ons meest bekende gelauwerden zijn waarschijnlijk zanger Ray Davies van The Kinks en actrice Patricia Routledge.

Mrs. Bucket uit "Schone schijn" zou op een dag als deze waarschijnlijk glimmen van trots. Haar vertolkster Patricia Routledge (87) gaat voortaan als "Dame" door het leven. Routledge krijgt de titel voor haar verdiensten aan het theater en het goede doel.

Routledge zei in een reactie "erg verbaasd te zijn, maar vooral erg blij dat de eretitel verband houdt met het theater".

Ray Davies (72) , frontman van The Kinks, krijgt de titel van ridder, net als operazanger Bryn Terfel en acteur Mark Rylance. Rylance (foto) kreeg dit jaar veel lof voor zijn vertolking van de staatsman Thomas Cromwell in "Wolf Hall", maar is in zijn thuisland al jaren een gerenommeerd Shakespeare-vertolker. Hij speelde dit jaar ook de hoofdrol in de verfilming van "De GVR" en won ook een Oscar voor zijn vertolking van Rudolph Abel in "Bridge of spies".

Ex-Spice Girl Victoria Beckham krijgt een OBE (Officier in de Orde van het Britse Keizerrijk,red.) voor haar verdiensten voor de mode-industrie. Haar man David kreeg overigens 13 jaar geleden net hetzelfde lintje voor zijn verdiensten voor de sport.

Anna Wintour, een ander icoon in de modeindustrie en hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, wordt dame voor haar verdiensten voor de mode en de journalistiek.

Veel sportlui

Opvallend in de lange lijst met namen is dat er dit jaar opvallend veel sportlui erkenning krijgen van de koningin. Onder hen heel wat Olympische medaillewinnaars: onder meer tennisser Andy Murray (foto) en atleet Mo Farah - die ridder worden - en atlete Jessica Ennis-Hill en roeister Katherine Grainger die de titel van dame krijgen.

Ennis-Hill werd op de Olympische Spelen in de zevenkamp nipt tweede na onze landgenote Nafi Thiam en kondigde enige tijd geleden haar vertrek uit de atletiek aan.

2016 Getty Images

Behalve voor een klein aantal eretitels is het overigens niet de Britse koningein zelf die beslist wie onderscheiden wordt. Verschillende comités buigen zich elk jaar over de moeilijke beslissing.

Als het van premier Theresa May afhangt, dan zal de lijst er volgend jaar ook helemaal anders uitzien. May wil dat er andere prioriteiten gelegd worden en dat er meer erepenningen gaan naar mensen die sociaal werk doen, zich inzetten voor kinderen en jongeren of tegen discriminatie.

Meest gelezen