Akkoord in Congo dan toch ondertekend

In Congo is dan toch een akkoord ondertekend dat een einde moet maken aan de politieke crisis sinds het verstrijken van de ambtstermijn van president Joseph Kabila. Het waren de minister van Justitie en de bemiddelende bisschoppen die eerder het akkoord bekend gemaakt hadden.
Minister Thambwe Mwamba kondigde het akkoord aan (archieffoto).

"We zijn erin geslaagd het akkoord rond te krijgen. Alles is geregeld", zei minister van Justitie Alexis Thambwe Mwamba eerder op de avond.

"We zijn klaar en het akkoord ligt er. We hebben een akkoord gevonden over alle punten", zei ook monseigneur Marcel Utembi, de voorzitter van de nationale bisschoppenconferentie (Cenco), die als bemiddelaar optrad.

Gisteren was er ook al aangekondigd dat er een akkoord was bereikt, maar vandaag bleek dat president Kabila nog bijkomende eisen had, en dat akkoord werd dus niet ondertekend.

Vanavond is het nieuwe akkoord dan op de zetel van de bisschoppenconferentie getekend. In het akkoord staat dat de presidentsverkiezingen er moeten komen voor eind 2017, wat een toegeving is aan de oppositie. De partij van Kabila wilde de verkiezingen houden midden 2018. Na de verkiezingen zal Kabila, die een derde ambtstermijn wilde, aftreden.

Meest gelezen