De 10 meest gelezen opinies van 2016

2016 was een goed gevuld nieuwsjaar. Een nieuwsjaar dat ook scherp onder de loep genomen werd in ontelbare analyse- en opiniestukken. Op deze laatste dag van het jaar bundelen we de 10 meest gelezen opiniestukken van het afgelopen jaar op onze site: de strafste opinies en analyses van 2016.

10. Stop dit trieste schouwspel - Carl Devos (4/6/16)

Begin juni lag het er bovenarms op tussen de vakbonden en de regering. Politicoloog Carl Devos zag een triest schouwspel en concludeerde aan het einde van die week dat het overlegmodel in ons land in het verdomhoekje zat. Ofwel verlaat je dat model, ofwel ga je ermee door en leer je fatsoenlijk discussiëren, was zijn boodschap.

We bieden regering, vakbonden en werkgeversorganisaties zijn boodschap nog eens aan

9. Kunnen onze dijken breken? - Chris Steenwegen (28/11/16)

Eind november startte op Eén de dramareeks "Als de dijken breken". Een fictief verhaal over een rampscenario: de Nederlandse delta en de Belgische kuststreek zijn niet opgewassen tegen een enorme stortvloed en overstromen. Volgens Chris Steenwegen, algemeen directeur van de milieuorganisatie Natuurpunt, is zo'n rampscenario minder fictie dan we zouden willen geloven. Het staat namelijk zwart op wit in de meest recente klimaatrapporten.

Lees het opiniestuk van Chris Steenwegen

8. Vrouwenongelijkheid is ingebakken in traditionele islam - Darya Safai (8/1/16)

Begin dit jaar trok een golf van verontwaardiging door Duitsland toen bleek dat honderden vrouwen op oudejaarsnacht in Keulen aangerand of lastiggevallen werden door jonge migranten. De Iraanse vrouwenrechtenactiviste Darya Safai was formeel: "Of de daders nu vluchtelingen waren dan wel migranten van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst, hun barbaarse gedrag vindt zijn oorsprong in de genderapartheid van de islamitische cultuur. Zij zijn zelf het slachtoffer van een religieus wereldbeeld dat vrouwen beschouwt als minderwaardige wezens."

Lees haar opiniestuk

7. Briljante sofismen van De Wever - Mark Eyskens (23/5/16)

Minister van staat Mark Eyskens keek eind mei naar eigen zeggen geboeid naar "De afspraak op vrijdag", waarin N-VA-voorzitter Bart De Wever te gast was. De Wever noemde België in die uitzending een "failed nation". Eyskens hoorde die avond een "spervuur aan sofismen". Hij schreef dit stuk als reactie daarop.

Lees het opiniestuk van Mark Eyskens

6. Het kan niet dat wij van de apen afstammen. Of toch? - Johan Braeckman (27/11/16)

Al sinds enige tijd schrijft de Gentse filosoof Johan Braeckman opiniestukken voor deredactie.be. Eind november pleitte hij in dit stuk met vuur voor het blijven lesgeven over de evolutietheorie, ook en vooral aan moslimjongeren. Want anders dan u zou denken, ervaart de jeugd van tegenwoordig wel degelijk nog problemen met de wetenschappelijke visie op het leven op aarde, schrijft Braeckman. Een opvallend experiment toonde dat aan.

Lees het opiniestuk van Johan Braeckman

5. De maskers vallen in Turkije - Lukas De Vos (18/7/16)

In 2016 was ook zeker Turkije niet weg te slaan uit het nieuws. De (vaak terugkomende kritiek op) de autoritaire regeerstijl van president Recep Tayyip Erdogan. De aanslag op de luchthaven van Istanbul en ettelijke andere aanslagen verspreid in het land. En dan die ene bizarre avond waarop legertanks de bruggen over de Bosporus innamen: het Turkse leger pleegt een staatsgreep. Die, achteraf gezien, wellicht door Erdogan zelf in scène is gezet. Zo denkt alvast voormalig VRT-journalist Lukas De Vos erover.

Lees zijn opiniestuk 

4. Die kl***-terroristen - Nisrine El Haddadi (23/3/16)

De aanslagen van 22 maart hebben iedereen beroerd, ook Nisrine El Haddadi, een rechtenstudente uit Molenbeek. Ze schreef een korte tekst, een brief aan Brussel, een oproep om de schuld van de aanslagen "niet bij mij of mijn moslimbroers of zussen" te leggen. "Kwets ons niet meer dan we al zijn."

Lees Nisrines brief

3. Wie iets durfde zeggen, was een bange blanke man - Luckas Vander Taelen (19/3/16)

19 maart 2016: Brusselaar Luckas Vander Taelen kruipt in zijn pen. Hij houdt van zijn stad, maar hij heeft er genoeg van. De antiterreuracties in Molenbeek de dagen voordien en de arrestatie van Salah Abdeslam in dezelfde gemeente zijn er te veel aan. "Hoe gemakkelijk werd geweld, onveiligheid, islamitische radicalisering en toenemende religieuze druk in deze stad getolereerd!", is zijn harde conclusie. "Wel, ik ben dat beu."

Lees het opiniestuk van Luckas Vander Taelen

2. Wat als... Trump wint? - Tom Van de Weghe (6/11/16)

U ziet het meteen: de titel is inmiddels achterhaald, een "Wat als?"-scenario is niet meer aan de orde, Donald Trump wordt op 20 januari 2017 de 45e president van de Verenigde Staten. Toch is deze voorspellende analyse van onze voormalige VS-correspondent Tom Van de Weghe nog steeds de moeite waard om te lezen. Welk Amerika wil Trump? En hoe richt hij zich tot de rest van de wereld?

U leest het hier

1. Doe die hoofddoek uit - Aya Sabi (24/3/16)

Twee dagen na de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem schreef de studente Aya Sabi deze tekst. Kort na de aanslagen werden zij en enkele andere moslima's aangesproken op de hoofddoek die ze droegen. Of hoe de bommen op de metro en in de luchthaven al heel snel na de aanslagen een bom werden die de samenleving ontwricht.

Lees het opiniestuk van Aya Sabi

Meest gelezen