Laat u niet verrassen door gladde wegen, spoeddiensten worden overstelpt

Op heel wat plaatsen in het land liggen de wegen er glad bij. Spoeddiensten worden op deze laatste dag van het jaar overspoeld door mensen die gevallen zijn. Ook komende nacht wordt het haast overal gevaarlijk glad.
© Zoonar/Julija Sapic - www.belgaimage.be

Vooral in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen en op de linker Scheldeoever van de provincie Antwerpen lieten al heel wat mensen zich verrassen en zijn ze onderuitgegaan. "We worden overspoeld door patiënten met breuken. Dat geeft traumalijsten voor de komende twee tot drie dagen", zegt dokter Chris Govaerts van de spoedafdeling van het AZ Sint-Blasius in Dendermonde. "Mensen zien niet dat het glad is of onderschatten de ijzel en breken hun polsen, schouders, benen of heupen."

Ook in de komende oudejaarsnacht kunnen de wegen er gevaarlijk glad bij liggen, waarschuwt het KMI. Uit de lage bewolking kan er namelijk lichte neerslag vallen die kan aanvriezen. Ook de nevel en mist zelf zullen aanvriezen. Enkel aan de kust is er geen gevaar.

Ook morgen op nieuwjaarsdag is er kans op gladheid. In de nacht van zondag op maandag trekt dan een neerslagzone over ons land waaruit sneeuw of smeltende sneeuw zal vallen.

Bobcontroles

Wie de komende uren de baan op gaat, moet niet alleen uitkijken voor gladheid. Autobestuurders kruipen best ook nuchter achter het stuur. De politie gaat traditioneel tijdens de oudejaarsnacht extra alcoholcontroles uitvoeren.

"We zetten extra patrouilles in. Daar zijn we nu al mee bezig en we gaan door tot dinsdagnacht", zegt Peter De Waele van de federale politie. "We zetten niet alleen in op terreurdreiging, maar ook alcohol alcohol achter het stuur is een prioriteit. Men weze dus gewaarschuwd: feest goed, maar als je drinkt, neem dan een bob, bel een taxi of blijf ter plaatse slapen."

Meest gelezen