Ontdekker en eerste manager van The Beatles overleden

De eerste manager van The Beatles, Allan Williams, is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Jacaranda Club, de club in Liverpool die Williams heeft opgericht, bekendgemaakt. Williams wordt gezien als de ontdekker van The Beatles en werkte met de band in 1960 en 1961.

De Jacaranda club in Liverpool was de plaats waar je naartoe ging om beginnend talent aan het werk te zien. Het was in de jaren 60 een populaire plaats voor bands die de zogeheten Merseybeat beroemd zouden maken.

Williams was de man die The Beatles in 1960 in een busje meenam naar Hamburg en er optredens voor hen regelde. De groepsleden leerden er niet alleen om te volharden maar ook hoe ze live moesten optreden. Alle kenners zijn het erover eens dat de optredens in Hamburg de basis legden voor de internationale carrière van de groep.

In 1961 scheidden de wegen van Williams en de (toen nog) vijf Beatles: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Pete Best en Stuart Sutcliffe. In januari daarop tekende de groep, inmiddels zonder Sutcliffe, een contract van vijf jaar met hun nieuwe manager Brian Epstein.

Band met jonge Lennon

In een interview in 2009 zei Williams dat hij vertrouwen had in de groep toen niemand anders in Liverpool dat al had. "Het was vooral hun persoonlijkheid. De meeste andere bands waren een beetje dom, maar zij hadden allemaal een goede opleiding gehad, ze waren een beetje chiquer en praatten netter. Dus ik dacht, ik waag het erop."

Williams zei in hetzelfde interview dat hij ook destijds ook een speciale band had met John Lennon. "Ik dacht dat hij de koffiejongen was. Eerst vond ik hem nogal arrogant, een nietsnut. Maar toen leerde ik hem beter kennen en ontdekte ik - tragisch eigenlijk - dat hij ook een ongelukkige jeugd had gehad. Dus er was een band op dat vlak, ook al praatten we er nooit over."

Beatles-kenner Mark Lewisohn benadrukt op Twitter het belang van Williams: "Zonder Allan Williams geen Hamburg. Zonder Hamburg, geen Beatles". Voormalig Beatle Paul McCartney noemt Williams een "een fantastische man en iemand die anderen heel goed kon motiveren".

Meest gelezen