Tekenaar van "Bambi" gestorven op 106-jarige leeftijd

De Chinees-Amerikaanse tekenartiest Tyrus Wong is overleden. Hij leverde destijds de tekeningen voor de succesvolle Disneyfilm "Bambi" uit 1942. De erkenning voor zijn werk kwam er pas vele jaren later. Wong werd 106 jaar oud.
Supplied by Capital Pictures

Wie heeft de tekenfilm Bambi niet gezien? Het droevige verhaal van een hertenjong dat zijn moeder verliest. De film werd destijds geprezen voor zijn visuele stijl, en die positieve kritieken mogen best op het conto van Tyrus Wong geschreven worden.

Eind jaren 30 van de vorige eeuw hoorde de artiest - die toen al enkele jaren in de VS verbleef - dat Disney bezig was met een animatie van het Oostenrijkse verhaal. Maar de filmstudio zat in een impasse voor wat betreft de tekeningen. Wong zag zijn kans en bood zijn diensten aan. Hij inspireerde zich op landschapsschilderingen uit de Song-dynastie. Walt Disney himself was meteen verkocht.

Toevallig is er een parallel te trekken tussen het verhaal van Bambi en Tyrus Wong. Ook Wong verloor in zekere zin zijn moeder op jonge leeftijd. Hij verliet namelijk samen met zijn vader op 9-jarige leeftijd zijn geboorteland China, om in de VS een beter leven op te zoeken. Wong zou zijn moeder nooit meer terugzien. In Amerika aangekomen kreeg Wong af te rekenen met heel wat moeilijke momenten, niet het minst door het racisme tegenover Aziatische immigranten.

Twee jaar lang werkte Wong aan de tekeningen voor Bambi, maar zijn naam kwam in de aftiteling slechts onderaan terug als "achtergrondartiest". Kort na zijn werk werd hij bij Disney ook ontslagen na een stakingsgolf waar Wong zelf echter nooit aan had deelgenomen. Tot aan zijn pensioen in 1968 werkte Tyrus Wong nog voor onder meer Warner Brothers en ontwierp hij kerstkaarten voor Hallmark.

Pas in 2001 kreeg Wong formele erkenning voor zijn werk en werd hij een "Disney Legend" genoemd. Hij maakt zo deel uit van een select gezelschap, ook Julie Andrews mag zich bijvoorbeeld een Disneylegende noemen. In zijn huis in Los Angeles is de artiest gisteren op 106-jarige leeftijd overleden.

Meest gelezen