Veiligheidsraad keurt resolutie over bestand Syrië goed

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag in New York unaniem een resolutie goedgekeurd waarin de wapenstilstand die nu van kracht is in Syrië verwelkomd wordt. Rusland en Turkije hebben het bestand tot stand gebracht, het derde al dit jaar in Syrië.
AFP or licensors
De Russische VN-ambassadeur (midden) brengt zijn stem uit.

Bovendien heeft de Veiligheidsraad ook unaniem een door Rusland ingediende resolutie goedgekeurd over plannen voor de vorming van een overgangsregering in Syrië, die een einde zou moeten maken aan de bijna zes jaar durende burgeroorlog.

Nog op het diplomatieke vlak heeft de Russische president Vladimir Poetin vandaag gebeld met zijn Iraanse collega Hassan Rouhani. Naar verluidt hebben ze afgesproken om "hun nauwe samenwerking om te proberen de crisis in Syrië te beëindigen" voort te zetten.

Beide mannen waren het ook eens over het belang van de wapenstilstand in Syrië en over de plannen voor vredesgesprekken in de Kazachse hoofdstad Astana. 

Eerder had de Iraanse president in Teheran al een gesprek gehad met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem.

Rusland en Iran zijn de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad, die ze ook militair steunen in zijn strijd tegen de rebellen.

AFP or licensors

De Iraanse president Rouhani (rechts) schudt de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Muallem (links) de hand.

Meest gelezen