2017: Krijgt koning Albert er een dochter bij? - Sandra Cardoen

2016 is bij de Europese koningshuizen een opvallend en bij wijlen verrassend jaar geweest, maar 2017 belooft nóg boeiender te worden. Zo trekt in eigen land het proces-Delphine Boël zich op gang: hoe zal koning Albert reageren of zal hij de rechtszaak rekken? En hoe zal koning Filip dit jaar omgaan met een broer en zus die zich duidelijk niet gelukkig voelen? Kan hij zijn charme-offensief doorzetten? In het buitenland bulkt het dan weer van de ronde getallen: van een porseleinen huwelijk in Groot-Brittannië, over de verjaardag van de tragische dood van Diana tot de 80e verjaardag van de Noorse koning Harald. En nee, dat betekent niet dat kroonprins Haakon op de troon belandt. Geduld is een verdomd mooie kunst in Scandinavië.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

Sandra Cardoen (@SandraCardoen) is redacteur, royalty- en mediawatcher bij deredactie.be.

En wat nu, Albert?

21 februari 2017. De datum staat in het rood aangestipt bij zowel justitie- als royaltykenners. Die datum wordt -uiteraard- niet vermeld op de agenda van monarchie.be. Delphine Boël verschijnt dan immers voor de rechter in Brussel. Ze wil worden erkend als dochter van koning Albert, al sinds juni 2013. Ook Albert zelf is opgeroepen door de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg om persoonlijke vragen over zijn band met Delphine te beantwoorden. Zál hij verschijnen? Dat is de vraag van 1 miljoen.

In het verleden heeft hij confrontaties altijd vermeden. In een interview met het blad Hofjournaal stelt minister van Staat Mark Eyskens dat de koning er best voor te vinden was de zaak in der minne te regelen. "Maar dat bleek onmogelijk, omdat het een zwaar incident zou hebben veroorzaakt met koningin Paola", zegt Eyskens. De wil was er, maar de Italiaanse trots stond in de weg.

Albert heeft alvast niet het fysieke excuus om niet te komen opdagen. In het voorjaar vertoeft hij meestal met Paola in het zonnige Italië. De koningin maakte de voorbije week echter een ongelukkige val en zit met een wervelfractuur. De revalidatie zal maanden duren. De kans is klein dat het koppel zal reizen.

Met welk materiaal zal Delphine proberen te bewijzen dat de koning haar vader is? Vermoedelijk zijn dat brieven die Albert en haar biologische moeder Sybille de Selys Longchamps schreven en waarover De Selys Longchamps vertelde in de documentaire "Onze dochter heet Delphine" op Vier. Ook privéfoto's en foto's die verschenen in de buitenlandse pers. De barones volgde Albert op handelsmissies en er waren gezamenlijke vakanties. Maar zal dat voldoende zijn?

De rechtbank kan onderzoeksmaatregelen instellen zoals een DNA-analyse, maar Albert kan dat weigeren. Die weigering kan door de rechter als "een feitelijk vermoeden" worden afgeleid in Alberts nadeel. Verwacht wordt dat de koning en zijn advocaten de rechtszaak zo lang mogelijk zullen rekken.

Maar wat als Delphine na jaren toch erkend wordt? Ze heeft altijd gezegd dat het haar niet te doen is om de centen. Bij erkenning volgt het geld echter wel, want ze wordt een wettelijke erfgenaam. Dat legt Gerd Verschelden, hoogleraar Familierecht in het programma "Royalty" uit: "Delphine kan haar aandeel opeisen. De nalatenschap van Albert wordt dan in 4 gedeeld en niet langer in 3 (Filip, Laurent, Astrid)." De titel van prinses zal ze nooit krijgen: ze is immers niet geboren uit een wettelijk huwelijk.

En wat nu, Filip?

Als Albert al ligt te woelen 's nachts, dan zal ook koning Filip dat in 2016 gedaan hebben. Broer Laurent liet zich tot twee keer toe voor de camera's ontvallen dat hij zich niet gelukkig voelt. In februari laat hij bij een bezoek aan de Sint Paulusschool in Kortrijk weten dat hij het soms beu is prins te zijn, vorige maand verloor hij dan weer zijn geduld tegen RTL. "Zowel politici als familie moeten mij met rust laten", klonk het toen opgewonden.

Het zit hoog en hij steekt het niet weg. Enige steun heeft hij vaak niet. Zijn vrouw prinses Claire mijdt al maanden de meeste plichtplegingen. Laurent lijkt er alleen voor te staan, tenzij Claire een statement wil maken naar de rest van de familie. Symbolischer kon het haast niet toen Laurent moederziel alleen op een stoel zat tijdens het défilé van 21 juli. Net als op het Te Deum voor Koningsdag: Laurent negeerde straal moeder Paola en vader Albert.

Ook bij zus Astrid zijn er blijkbaar brokken te lijmen. De prinses stuurde subtiel haar kat naar het défilé -toch traditioneel een familieaangelegenheid- en op de foto's van het kerstconcert druipt de hartelijkheid er niet vanaf. De interne verdeeldheid straalt af op het Belgische koningshuis en dat laat Filip niet onberoerd.

Om Laurent in het gareel te houden, heeft hij alvast steun uit onverwacht hoek: van de politiek. Premier Charles Michel gaf onlangs Laurent een laatste waarschuwing na het zoveelste incident. De prins had geen toestemming gevraagd om de premier van Sri Lanka te ontmoeten. Ook zijn uitspraken over politici en familie vond Michel ongepast. Laurent wordt op het matje geroepen en bij een volgende keer zou er wel eens kunnen worden beknibbeld op zijn dotatie. Een teer punt bij de Coburgers want van koning Albert kwamen we in augustus te weten dat hij boos is om zijn "laag pensioen" (923.000 euro).

Intussen is Filip al gestart met een heus charme-offensief. Zo verraste hij door op Koningsdag in het grootste geheim de Belgische F16-piloten in Jordanië te bezoeken. Hij pakt ook meer dan ooit uit met zijn gezin. Het is geen toeval dat Filip met de kinderen fietst op autoloze zondag of met hen drones gaat besturen in Zeebrugge voor het oog van de fotografen.

Rond Kerstmis was Filip zelfs niet weg te denken op televisie: het kerstconcert in het Paleis, zijn jaarlijkse kerstboodschap en in buurthuis Chambéry in Etterbeek met Jan met de pet aanschuiven bij de kerstmaaltijd. Ook het gesprek dat hij had met "Karrewiet", toonde een ongedwongen stijl. Filip was verbazend openhartig, verklapte dat hij zijn dochter Eléonore verhaaltjes vertelt, ze op vakantie gaan sporten en hij voor koningin Mathilde een kerstcadeau had gekocht. Een hele stijlbreuk met wat we gewoon zijn.

De buitenlandse pers heeft trouwens ook al een tijdje oog voor de ravissante Mathilde. Ze wordt geprezen om haar elegantie en kledingstijl. Mathilde eindigt in royaltypolls behoorlijk hoog, hoewel ze nog niet kan tippen aan de modieuze Kate Middleton en Mary Donaldson van Denemarken, of de erg joviale Máxima van Nederland. Maar Filip heeft met haar alvast een extra troef.

En wat bij de anderen?

2017 is best een boeiend jaar voor de Britten. De zus van Kate Middleton, Pippa die we vooral kennen als het bruidsmeisje van Kate met strakke kont in nauwaansluitende witte jurk, trouwt in mei met zakenman James Matthews. Misschien krijgt zij wel opvolging. Want Britse tabloids speculeren hard over een verloving van prins Harry met de Amerikaanse actrice Meghan Markle.

Op 31 augustus zal het ook precies 20 jaar geleden zijn dat zijn moeder, prinses Diana, bij een ongeval in Parijs overleed. Later op het jaar, op 20 november, zijn de Queen en prins Phillip 70 jaar getrouwd. Het geheim van hun lange huwelijk? Humor zo blijkt. Dat beweert althans Sophie Rhys-Jones, de schoondochter van de Queen, in een documentaire op ITV vorig jaar. "Dat zij iemand zoals hij tegenkwam, ik denk niet dat ze een betere keuze had kunnen maken. En ze maken elkaar enorm aan het lachen. Waarmee je al de helft hebt gewonnen, toch?"

1947 AP

In Nederland is het geen porseleinen jubileum maar toch ook al een kristallen bruiloft: 15 jaar geleden, op 02/02/02, trouwde koning Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Waar eerst de Argentijnse met argusogen werd bekeken -haar vader Jorge was minister onder het regime van Videla- veroverde ze al snel de harten met haar charmant Nederlands, gulle lach en innemende persoonlijkheid.

In Monaco maken ze zich op voor een geboorte. Prinses Caroline wordt een vierde keer oma. Deze keer is de vrouw van zoon Pierre, Beatrice Borromeo, hoogzwanger. Spanje wacht minder goed nieuws met het proces van prinses Cristina, zus van koning Felipe. Ze zou haar man, voormalig Olympisch handbalkampioen Iñaki Urdangarin, geholpen hebben met belastingfraude. Het proces is uitgesteld tot 9 februari.

Voorts is het het jaar van de ronde getallen: koning Willem-Alexander blaast 50 kaarsjes uit, de Zweedse Victoria 40, onze eigen Paola 80 net als de Noorse koning Harald en zijn echtgenote Sonja. Betekent dat dat Noorwegen zich kan verwachten aan een wissel van de wacht? Nee, kroonprins Haakon (foto) moet wachten. In 2010 wist Harald te vertellen dat aftreden geen optie is: "Dat behoort niet tot onze traditie. Ik voel dat ik mijn plichten moet uitvoeren tot mijn laatste adem." Is Zweden dan aan de beurt? Nee, koning Carl Gustaf heeft geen plannen en daar is kroonprinses Victoria niet rouwig om. Ze wil graag nog de volle aandacht geven aan haar jonge gezin. 

Stella Pictures

Meest gelezen