Aanslag Istanbul: slachtoffers uit een dozijn landen

Naast de man met de Belgisch-Turkse nationaliteit zijn er nog tal van buitenlandse slachtoffers gevallen bij de aanslag op een nachtclub in Istanbul tijdens de nieuwjaarsnacht. Bij de aanslag werden 39 mensen gedood, bijna 70 mensen raakten gewond. Drie van de gewonden zijn nog in kritieke toestand. 25 van de dodelijke slachtoffers zijn mannen, 14 zijn vrouwen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Nabestaanden rouwen bij de begrafenis van een Turks slachtoffer.

Volgens het Turkse staatspersbureau zijn 24 van de 39 dodelijke slachtoffers afkomstig uit andere landen, en moeten er nog 4 lichamen geïdentificeerd worden. Andere bronnen hebben het over 15 buitenlandse dodelijke slachtoffers. In totaal waren er doden en gewonden uit zowat een dozijn verschillende landen:

  • Drie doden en vier gewonden kwamen uit Jordanië volgens Buitenlandse Zaken in dat land.
  • Verschillende dodelijke slachtoffers kwamen uit Saudi-Arabië. Volgens de Saudische krant Asharq Al-Awsat zouden er vijf Saudi's omgekomen zijn en elf Saudi's gewond geraakt zijn, een door de staat gefinancierde satellietzender heeft het over zeven dodelijke slachtoffers en tien gewonden.
  • Volgens een Koeweitse diplomaat is er een Koeweiti overleden aan zijn verwondingen, en liggen er nog vijf anderen in het ziekenhuis.
  • Het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er drie Libanezen gedood zijn bij de aanslag, en vier anderen zijn gewond geraakt. Een van de gewonden is de dochter van een parlementslid.
  • De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zegt dat een vrouw met de Frans-Tunesische nationaliteit de aanslag niet heeft overleefd, net zoals haar Tunesische man. Daarnaast raakten er ook drie Fransen gewond.
  • Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat een 18-jarige vrouw uit de Israëlisch-Arabische stad Tira gedood werd. Haar 18-jarige vriendin raakte lichtgewond.
  • Buitenlandse Zaken in India zegt dat er drie landgenoten gedood zijn.
  • Volgens het Turkse privé-persagentschap Dogan werden er ook vier Irakezen gedood.
  • Volgens Dogan was er ook telkens één dodelijk slachtoffer uit Canada en Syrië.
  • Het staatspersagentschap Anadolu meldt dat er onder de gewonden ook slachtoffers uit Marokko en Libië waren, iets wat ook de Turkse minister van Familie en Sociale Zaken gezegd heeft.

Privé-bewakers

Onder de Turkse dodelijke slachtoffers zijn er een jonge politieagent, een kelner uit de club, een 47-jarige reisagent en twee privé-bewakers, een man en vrouw.

De mannelijke bewakingsagent zou enkele weken geleden nog de aanslag op het station van voetbalploeg Besiktas overleefd hebben.

Verschillende van de Turkse slachtoffers zijn intussen al begraven.

Meest gelezen