Aanval op Turkse nachtclub: 39 doden, zoektocht naar dader

In de Turkse stad Istanbul is een gewapende aanval gepleegd op een populaire nachtclub. Een schutter opende lukraak het vuur op de feestvierders. Zeker 39 mensen lieten daarbij het leven, 69 anderen raakten gewond. Bij de dodelijke slachtoffers zijn ook verschillende buitenlanders, onder wie een Belg. De Turkse autoriteiten spreken van een terreurdaad en zoeken nog altijd naar de dader.

De plaatselijke gouverneur Vasip Sahin heeft het over één dader, die eerst een agent doodschoot alvorens de discotheek binnen te dringen, rond 1.30 uur plaatselijke tijd, 23.30 uur onze tijd.

"Een terrorist met een oorlogswapen heeft op een brutale manier het vuur geopend op onschuldige mensen die hier alleen maar waren om de overgang naar het nieuwe jaar te vieren", aldus Sahin. Sommige getuigen hebben het over een man die verkleed was als kerstman en zaken in het Arabisch riep.

Intussen zoekt de Turkse politie koortsachtig verder naar de dader die nog steeds spoorloos is. "We hopen dat we hem snel kunnen vatten", zegt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken. De schutter is nog altijd niet geïdentificeerd.

Nachtclub Reina, ook bij buitenlanders populair

20 dodelijke slachtoffers werden intussen geïdentificeerd, onder hen zijn 15 buitenlanders. Onder hen is ook een Belg, een Israëlische vrouw en verschillende inwoners van Arabische landen. De nachtclub is dan ook populair bij toeristen. In de ziekenhuizen liggen ook nog zeker 69 gewonden, van wie er 4 in kritieke toestand zijn.

Het doelwit van de aanval was nachtclub Reina, een bekende nachtclub bij de Bosporusrivier, in de wijk Ortaköy. Op het moment van de aanval waren er 600 à 700 feestvierders aanwezig om het nieuwe jaar in te zetten. Toen er geschoten werd, sprongen mensen in paniek het water in, waarna ze door de politie konden gered worden.

Getuigenissen

"We waren plezier aan het maken toen plotseling mensen begonnen weg te rennen", zegt getuige Sinem Uyanik. Haar man raakte gewond bij de aanval. "Vooraleer ik kon begrijpen wat er gebeurde, viel mijn echtgenoot op mij. Ik moest verschillende lichamen van mij halen voor ik kon wegvluchten. Ik zag mensen volledig onder het bloed, het was verschrikkelijk."

Sefa Boydaş, een profvoetballer die met vrienden in de club was, getuigt ook over de gruwel. Slechts 10 minuten voor de hel losbrak, was hij aangekomen in de discotheek. "Net nadat we waren binnengekomen, zagen we plots veel stof en rook bij de deur en hoorden we schoten. Door dat geluid, vielen vele meisjes flauw."

Boydas vreest dat mogelijk meer doden vielen, dan tot nu toe bekend is. "Ze zeggen dat er 35 tot 40 zijn gestorven, maar het zijn er waarschijnlijk meer, want toen ik rondliep, liepen er mensen over ander mensen heen."

Terreur

De Turkse autoriteiten spreken expliciet van een terreurdaad. De autoriteiten in Istanbul waren al in hoge staat van paraatheid en hadden zo'n 17.000 extra politieagenten ingezet voor oudjaar, in het licht van de verscheidene aanslagen die de stad de afgelopen maanden al hebben getroffen. Veel van die aanslagen werden gepleegd door ofwel terreurgroep IS, ofwel door Koerdische militanten.

Intussen heeft de Turkse regering een mediastop uitgevaardigd voor berichtgeving over de aanslag. De regering doet dat naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen en voor de publieke orde. De plaats van de aanslag is op dit moment nog steeds helemaal afgesloten.

Oproep

Onze redactie blijft de gebeurtenissen in Istanbul op de voet volgen. Journalist Steven Decraene is onderweg naar Turkije om verslag uit te brengen over de terreurdaad. 

Bent u in Istanbul of kent u Vlamingen die daar op dit moment verblijven? Dan kunt u uw contactgegevens doormailen naar nieuws@vrt.be.

Meest gelezen