Benedict Cumberbatch blijkt verre achterneef van geestelijke vader Sherlock Holmes

De wereld is klein, zo blijkt nog maar eens. Volgens de website ancestry.com is de Britse acteur Benedict Cumberbatch die Sherlock Holmes vertolkt in de gelijknamige tv-serie een verre achterneef van Sir Arthur Conan Doyle, de schrijver die de beroemde detective meer dan 100 jaar geleden uit zijn pen schudde.

"Genealogie-detectives" ontdekten dat de 40-jarige acteur en Conan Doyle, die in 1930 overleed, verre verwanten zijn van elkaar. Cumberbatch is volgens de familiekundige detectives een verre achterneef van de schrijver. Om precies te zijn: de twee zijn 16e neven, met twee generaties tussen hen beiden in.

Het zijn ook geen gewone stervelingen. Allebei stammen ze af van John of Gaunt, de hertog van Lancaster en de vierde zoon van de Engelse koning Edward III. John of Gaunt, die overleed in 1399, was de 15e overgrootvader van Conan Doyle en de 17e van Cumberbatch.

Volgens ancestry.com zou Cumberbatch niet op de hoogte geweest zijn van de erfelijke link. "Historische familieverbanden leggen lijkt een beetje op het oplossen van een mysterie, een dat de grote Sherlock Holmes zelf geïntrigeerd zou hebben", aldus familegeschiedkundige Lisa Elzey van Ancestry.

Sherlock Holmes, met vast adres op het niet-bestaande nummer 221b in Baker Street in Londen, maakte voor het eerst zijn opwachting in de detectiveroman "Een studie in rood" ("A study in scarlet", redactie) uit 1887. Conan Doyle, die behalve schrijver ook arts en een begenadigd cricketspeler was, schreef de laatste kortverhalen rond Sherlock Holmes in 1927.

Meest gelezen