Bewakingsbeelden tonen hoe de dader al schietend club binnenliep

De Turkse politie is nog steeds koortsachtig op zoek naar de dader van de bloedige aanslag op de discotheek in Istanbul. Op bewakingsbeelden zien we hem het vuur openen buiten de club. Over de identiteit van de man en zijn precieze motieven tasten we voorlopig grotendeels in het duister.

De schutter drong rond 1.30 uur plaatselijke tijd binnen in de nachtclub in Istanbul, gewapend met een "langeafstandswapen".

Op bewakingsbeelden is de zien hoe de dader in het zwart gekleed en met een rugzak aan de buitenkant van het gebouw het vuur opent. Kogels ketsen af op voorbijrijdende auto's. Een agent komt om het leven.

In de discotheek zelf blijkt de dader andere kleren te dragen en een kerstmuts op zijn hoofd te hebben gezet.

(lees verder onder beelden)

De Turkse autoriteiten spraken vrij snel van een terroristische aanval, al is de precieze achtergrond van de dader nog niet bekend. Turkije wordt de laatste tijd vaker getroffen door aanvallen van terreurgroep IS of van Koerdische militanten.

Sommige getuigen suggereren dat er meer dan één dader was, en dat de aanvaller(s) Arabisch sprak(en). De Turkse autoriteiten gaan er echter van uit dat er maar een schutter actief was, maar hij kon wel ontkomen.

De Turkse politie houdt momenteel een grote klopjacht op de dader. Ze doen dat door onder meer met boten te patrouilleren om de Bosporus. De getroffen club ligt aan de oevers van die rivier. 

39 doden

Bij de aanval lieten zeker 39 mensen het leven, onder hen een 23-jarige Belg, een jonge Israëlische vrouw en inwoners van Saudi-Arabië, Marokko, Libanon en Libië. De discotheek was dan ook erg populaire onder toeristen.