Brandweer en politie aangevallen tijdens jaarwisseling in Nederland

De doorgaans Calvinistische Nederlanders hebben een kwalijke reputatie tijdens de jaarwisseling. Het nieuwe jaar inluiden doen de Nederlanders niet alleen met bergen vuurwerk, maar vaak worden de nieuwjaarsvieringen ook ontsierd door brandstichting op vele plaatsen, vernielingen en vechtpartijen, waarbij ook hulpverleners het slachtoffers worden.

De Nederlandse omroep NOS meldt dat er in het noorden van het land - in Friesland, Groningen en Drenthe - 40 mensen werden opgepakt. In een Drents dorpje werden er bijvoorbeeld twee inwoners door de oproerpolitie opgepakt toen tientallen jongeren de brandweer belaagde, toen die aan het blussen waren.

In Den Haag werd de politie dan weer met stenen en vuurwerk bekogeld. De politie was ter plaatse gekomen nadat een collega van hen was aangereden door een auto. De agent raakte daarbij zwaargewond. Maar er wordt van uitgegaan dat er bij het ongeluk geen kwaad opzet in het spel was.

Autobranden

De afgelopen tijd werd Nederland ook al geplaagd door een reeks van autobranden. En die kwalijke trend zette zich ook afgelopen nacht door. In Utrecht alleen al gingen tien auto’s in vlammen op.

Ook buiten de steden was er trammelant: in Vlissingen, in Zeeland, werden auto’s in brand gestoken en moesten politievoertuigen het ontgelden. Volgens regiokrant BN De Stem werden agenten en brandweermanen met vuurwerk en stenen bekogeld toen ze een groep van 25 jongeren probeerden te arresteren, wat niet lukte.

Meest gelezen