Mails of telefoons van het werk in vrije tijd? Niet in Frankrijk

Vanaf vandaag mogen werknemers in Frankrijk telefoontjes en e-mails van het werk negeren. De maatregel is bedoeld om de groeiende werkstress en het aantal gevallen van burn-out terug te dringen. Of andere landen volgen, is nog niet duidelijk.
AP

De wet die vannacht in werking is getreden, slaat op bedrijven van minstens 50 werknemers. De maatregel is een onderdeel van de nieuwe arbeidswetgeving die minister van Werk Myriam El Khomri (boven met president François Hollande) door het parlement heeft gejaagd. Eerder had de Franse telecomgroep Orange al een gelijkaardige maatregel ingevoerd.

Volgens de initiatiefnemers lopen de Franse werknemers door moderne technologie voortdurend aan de "leiband" van hun bedrijf omdat ze bestookt worden door e-mails, telefoontjes, sms en andere vormen van communicatie. Dat leidt tot de afbraak van het begrip vrije tijd en verhoogt de stress.

Tegenstanders vrezen dat Frankrijk zo nog verder achterop zal raken inzake concurrentiekracht tegenover het buitenland. Ook de 35-urenweek in Frankrijk die in 2000 werd ingevoerd, krijgt van hen steeds meer kritiek. Zij wijzen op de erg hoge structurele werkloosheid en de beperkte economische groei bij onze zuiderburen.

Toch zou ook het erg concurrentiële Duitsland overwegen om werknemers het recht te geven om in hun vrije tijd mails en telefoons van hun bedrijf te negeren.

Meest gelezen