Mannen in nood staken mogelijk Duitse berg in brand

In Duitsland heeft een bosbrand zo'n 100 hectare op de Jochberg in as gelegd. Mogelijk is het vuur aangestoken door twee mannen die in nood geraakt zijn op de berg en een signaalvuur ontstoken hebben. De brandweer zet de grote middelen in om het vuur onder controle te krijgen.
Op webcam-beelden is uiterst rechts de brand te zien (foto: www.foto-webcam.eu)

De twee mannen uit München, een 36- en een 32-jarige, waren op oudjaar de berg opgeklommen om vanuit de hoogte het vuurwerk te kunnen bekijken. Kort na middernacht maakte de jongste man echter een val van zo'n 100 meter en brak daarbij zijn been.

Hij gebruikte zijn gsm om hulp te roepen, en mogelijk hebben de mannen een signaalvuur aangestoken om de hulpdiensten te tonen waar ze zaten. De politie onderzoekt nu of dat het geval is, of dat het vuur al eerder aangestoken was. 

In ieder geval is op beelden van een nabijgelegen webcam te zien hoe rond 20 na middernacht er een vuur op de berg ontstaat, dat zich vervolgens gestaag uitbreidt (zie foto's onderaan).

De politie en de bergwacht hebben de mannen kunnen redden en de man met het gebroken been is naar het ziekenhuis gebracht.

Grote middelen

De politie, de brandweer en de bergwacht hebben de grote middelen ingezet om het vuur te blussen. Dat gaat niet makkelijk want het heeft in het gebied al weken lang niet geregend en al de begroeiing is kurkdroog. 

In totaal hebben zo'n 100 manschappen deelgenomen aan de bluswerkzaamheden en er zijn ook zeven blushelikopters ingezet, waarvan er twee uit Oostenrijk komen. De helikopters kunnen water scheppen in het nabijgelegen Walchenmeer.

Bij het invallen van de duisternis hebben de helikopters hun vluchten moeten staken, en morgen zal men bekijken of het nodig is om nog manschappen op de grond in te zetten. In totaal is er zo'n 100 hectare bos en weide in de vlammen opgegaan. 

Op de webcam-beelden van "Herzogstand Nord" is te zien hoe er rond 20 na middernacht uiterst rechts in het midden van het beeld een vuur ontstaat. (Foto: www.foto-webcam.eu)

Rond 1 uur is het vuur al merkbaar groter geworden. (Foto: www.foto-webcam.eu)

Iets na drie uur is het vuur nog groter geworden. (Foto: www.foto-webcam.eu)

Iets na vijf staat duidelijk al een flink gebied in brand. (Foto: www.foto-webcam.eu)

Om 20 na zes is de brand nog groter geworden. (Foto: www.foto-webcam.eu)

Als het licht wordt, rond 7 uur, is ook de rook van het vuur te zien. (Foto: www.foto-webcam.eu)

Meest gelezen