Nieuwe VN-baas: “Laat ons van 2017 een vredesjaar maken”

Het is vandaag de eerste dag met António Guterres als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In een eerste boodschap roept hij de wereld op om het nieuwe jaar te starten met een gezamenlijk voornemen: “Laat ons in 2017 vrede op de eerste plaats zetten”.

“Op mijn eerste dag als secretaris-generaal van de VN drukt een vraag zwaar op mijn gemoed: hoe kunnen we de miljoenen mensen helpen die lijden onder uitzichtloze conflicten?” ,steekt Guterres zijn nieuwjaarsboodschap van wal.

“Vrouwen, mannen en kinderen worden gedood, verwond en uit hun huizen gejaagd. Zelfs ziekenhuizen en hulpkonvooien zijn een doelwit”, stelt de VN-topman aan de kaak. Een duidelijke verwijzing naar onder meer het conflict in Syrië. “Niemand heeft baat bij deze oorlogen, iedereen is een verliezer. De miljarden dollars die worden uitgegeven aan de conflicten voeden het wantrouwen en de angst voor generaties lang. Hele regio’s worden gedestabiliseerd en de nieuwe bedreiging van wereldwijd terrorisme gaat ons allemaal aan.”

Guterres pleit voor wapenstilstand en politieke oplossingen. Op deze Nieuwjaarsdag doet hij dan ook een oproep naar alle burgers en politici: “Ik vraag jullie allen om mijn voornemen voor het nieuwe jaar te delen: “Laat ons vrede op de eerste plaats zetten. Laat ons van 2017 een jaar maken waarin we allemaal onze verschillen proberen te overkomen. De vrede hangt af van ons allemaal. We moeten ons daarvoor vandaag en elke dag inzetten.”

Meest gelezen