Noord-Korea start 2017 met nieuwe raketdreiging

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de toon voor het nieuwe jaar meteen gezet. In zijn nieuwjaarstoespraak zei hij dat zijn land dicht staat bij een testlancering van een langeafstandsraket. Een duidelijke waarschuwing aan het adres van onder meer de Verenigde Staten.

"Het onderzoek en de ontwikkeling van het gesofisticeerde wapentuig boekt goede vooruitgang en de voorbereiding voor een test van een langeafstandsraket is in zijn laatste fase", aldus de communistische dictator. Als die test er zou komen en zou lukken, dan zou dat een enorme stap voorwaarts betekenen voor het Noord-Koreaanse wapenprogramma.

Het afgelopen jaar 2016 heeft Noord-Korea trouwens een ongezien aantal raketlanceringen uitgetest. In september deed Pyongyang zijn vijfde en grootste nucleaire test, wat leidde tot een verstrenging van de internationale sancties tegen het land.

Volgens experts zal het echter nog jaren duren eer het Noord-Koreaanse regime echt een nucleair wapen kan afschieten met een langeafstandsraket. Heel wat tests mislukken nog steeds. Toch baart de Noord-Koreaanse activiteit enigszins zorgen, want een langeafstandsraket kan bijvoorbeeld de Amerikaanse staat Californië treffen.

De verkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft volgens Amerikaanse veiligheidsbronnen sinds zijn verkiezing één briefing over geheime inlichtingen aangevraagd, en het ging - niet toevallig - over het Noord-Koreaanse nucleaire programma. Experts denken dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eerst zal afwachten wat Trump als president zal zeggen over Noord-Korea en op basis daarvan zal Pyongyang volgens hen beslissen of de rakettest er komt of niet.

Meest gelezen