OPGELET: 70 km/u is voortaan de norm op Vlaamse gewestwegen

Vanaf vandaag geldt buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 70 km/u. De norm van 90 km/u wordt dan de uitzondering. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Weyts wil met de maatregel zowel de verkeersveiligheid op de gewestwegen verhogen als snoeien in de wildgroei aan verkeersborden.

De huidige situatie op de Vlaamse wegen is behoorlijk absurd. Op zowat 6.000 kilometer gewestwegen geldt het uitzonderingsregime van 70 km/u. Amper 2.000 kilometer volgt de regel van 90 km/u.

Vanaf vandaag wordt 70 km/u dus de norm. De hogere maximumsnelheid van 90 km/u kan enkel nog op plaatsen waar vrijliggende fietspaden liggen en de verkeersveiligheid niet in het gedrang gebracht wordt door bomen of uitgebreide bebouwing bij de weg.

Volgens minister Weyts zal de nieuwe regel de verkeersveiligheid ten goede komen en komaf maken met het "oerwoud aan verkeersborden". Door de vereenvoudiging zouden ongeveer 30.000 snelheidsborden voorgoed verdwijnen. Weyts lanceerde eind november al een campagne om weggebruikers over de nieuwe regel te informeren.

Meest gelezen