Overlevende aanslag Istanbul: "Het was springen of doodgaan"

Verschillende jonge Limburgers met Turkse roots waren gisteren in club Reina, in Istanbul aanwezig, toen daar plots werd geschoten. Eén van hen werd gedood. Drie anderen die de aanslag wel overleefden, deden hun verhaal aan VRT Nieuws.
AFP or licensors
Twee van de jonge Limburgers sprongen van het balkon.

Fatih Kir was met twee vrienden uit België naar de discotheek gegaan om er Nieuwjaar te vieren. De drie waren nog maar 10 à 15 minuten in de club, maar wilden alweer doorgaan. Toen ze daarover stonden te discussiëren met de portiers, brak de hel los. "We hoorden plots mannen schieten”, vertelt Fatih. Het is nog onduidelijk of er één of meerdere schutters waren. Fatih zag er zelf maar één. “Toen ik me omdraaide zag ik een man met een zwaar wapen iedereen neerschieten. Toen ben ik weggelopen.”

“Er was echt veel paniek. Iedereen was aan het weglopen. Ik heb wel een paar mensen gezien die waren neergeschoten, maar ik heb niet echt goed kunnen opletten, want het was echt een ramp. We waren gewoon aan het denken hoe we weg moesten geraken.”

Geen uitgang

Terwijl zijn twee vrienden van een terras sprongen, volgde Fatih een aantal beveiligers, omdat hij dacht dat ze hem naar een uitgang konden leiden. Maar er was geen uitgang. Met een groep van zo’n 25 mensen hield hij zich dan maar verstopt, tot de politie hen na een halfuur kwam bevrijden uit hun schuilplaats.

Zijn twee vrienden, Berkan en Mucahit zijn lichtgewond geraakt door van het terras te springen. "We moesten springen of doodgaan, dachten we", vertelden de twee aan VRT-verslaggever Steven Decraene in Istanbul. "We hebben besloten om te springen, omdat het geluid van de schoten steeds dichterbij kwam." Ze sprongen van de 2e verdieping, "een hoogte van 3 à 4 meter en daarna zijn we weggerend. We hebben een paar schrammetjes, maar verder niks.”

Aangetrouwde familie

De Belgische man uit Houthalen, die overleden is, was aangetrouwde familie van één van hen: een neef van zijn schoonbroer. De overlevenden hoorden vandaag pas dat hun kennis overleden is.

Vandaag hebben ze rondgebeld om iedereen op het thuisfront gerust te stellen. "We zijn nog altijd in shock, als we eerder waren buitengegaan, waren we er niet meer."

Meest gelezen