Politie Keulen nam "risicogroepen" apart, oudejaar rustig verlopen

In de Duitse stad Keulen is oudejaarsnacht rustig verlopen. Vorig jaar werden daar honderden vrouwen lastiggevallen. Dit jaar waren er draconische veiligheidsmaatregelen om zo'n scenario te vermijden. De politie ondervroeg zelfs "risicogroepen" apart.

Bruggen gingen dicht, in de buurt van de wereldberoemde Dom kwam je niet met vuurwerk en de politie - massaal aanwezig - controleerde iedereen aan toegangspoorten. De Keulse autoriteiten lieten gisteravond niets aan het toeval over. "Wie tot een risicogroep behoorde, werd zelfs apart ondervraagd", stelde VRT-journalist Jeroen Reygaert ter plaatse vast.

Vorig jaar werden honderden vrouwen bestolen of betast. Incidenten die werden toegeschreven aan jongemannen van Noord-Afrikaanse afkomst. Er kwamen uiteindelijk ruim 1.200 klachten binnen en intussen zijn al verschillende mensen veroordeeld.

"In plaats van voetzoekers, chaos en handtastelijkheden dit jaar rond de Dom een lichtprojectie en een gospelkoor", aldus Jeroen Reygaert. Al stelden sommige aanwezigen zich ook wel vragen bij zoveel veiligheidsmaatregelen. "Het is triest dat het zover gekomen is dat we dit nodig hebben", aldus een toeschouwer.

Meest gelezen